Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
14.16

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MERKUR Merfin sojenje

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 14.16

3 leta, 2 meseca

Priče še enkrat o sporni prodaji TC Primskovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo ponovljeno sojenje Milanu Jelovčanu, članu uprave v Merkurju, čigar sodbo na prvi stopnji je višje sodišče razveljavilo.

Tako je kot prva na oder za priče stopila Mojca Pogačnik, ki je bila v času sporne prodaje Trgovskega centra Primskovo, v letih 2008 in 2009, zaposlena v tajništvu finančnega področja. Pojasnila je, da je obdolženemu Jelovčanu kdaj v podpis prinesla kakšne dokumente, kar je bilo povsem običajno, če v podjetju ni bil prisoten Albin Kordež kot predsednik uprave. "Običajno se je vedno mudilo, tako da Jelovčan ni prebral papirjev, včasih je namreč podpisoval tudi med sestankom," je pojasnila Pogačnikova in dodala, da je v podjetju veljalo, da če ni predsednika, podpiše tisti iz uprave, ki je prisoten.

Nič drugače ni povedala tajnica uprave Anica Bertoncelj. "Kordež je bil veliko odstoten, medtem ko je bil Jelovčan skoraj vedno v pisarni," je pojasnila Bertoncljeva in dodala, da če se mu je kaj odneslo v podpis, je pomenilo, da se mudi. Ali bi lahko odklonil podpis kakšnega dokumenta, je zanimalo tožilca Jožeta Kozino, vendar Bertoncljeva na to vprašanje ni znala odgovoriti oziroma se sploh ni spomnila, da bi Jelovčan podpis kdaj odklonil.

Brez Kordeža in Brgleza "S prodajo TC Primskovo nisem bil seznanjen," pa je pojasnil Mitja Selan, ki je bil do julija 2010 izvršni direktor računovodske službe v Merkurju, bil pa je tudi družbenik v Morfinu. Za 2,5-odstotni delež podjetja še vedno odplačuje kredit banki Hypo, prav tako so dividende odšle za poplačilo kredita. Na vprašanja zagovornikov je pojasnil, da so se evidence kreditov, naložb vodile v drugih službah in da TC Primskovo bi bil v bilanci, prav tako možnost za nakup ni bila zabeležena. "Banka je zahtevala vračilo kredita za Merfin, ker nisem želel povečati svojega deleža v Merfinu, saj nisem vedel, kako bi ga odplačal, mi je Kordež leta 2009 zagotavljal, da je vse v redu in da je z bankami vse dogovorjeno," je pojasnil Selan in dodal, da po njegovem mnenju krediti do banke niso bili ustrezno zavarovani, in sicer z zasebno lastnino in deleži v podjetju.

Naj spomnimo, da je bil Jelovčan v zadevi Merkur zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti zapora, je višje sodišče to sodbo razveljavilo in vrnilo v vnovično sojenje. Razveljavilo je tudi premoženjskopravni zahtevek v višini devet oziroma deset milijonov evrov, zato mora sodišče odločiti tudi o tem. Sojenje poteka v nenavzočnosti Kordeža in Ota Brgleza, ki prestajata zaporno kazen in sta sodišče zaprosila, če se lahko to odvije v njuni nenavzočnosti, medtem ko na sojenje v spremstvu paznikov prihaja Janja Krašovec, nekdanja izvršna direktorica v Merkurju, ki jo je sodišče obsodilo na leto in pol zapora.

Ne spreglejte