Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
12.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prazniki prazniki pokopališče vlom tatvina

Četrtek, 30. 10. 2014, 12.57

5 let, 6 mesecev

Preprosti nasveti, s katerimi se lahko izognete nevšečnostim za praznike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da praznični dnevni zaradi vloma ali kraje ne bi postali nočna mora, je policija pripravila nekaj nasvetov, s katerimi boste lahko preprečili marsikatero neprijetnost.

Praznične dni pogosto zaznamuje večje število kaznivih dejanj, saj tatovi in drugi nepridipravi izkoristijo odsotnost od doma ali nepazljivost na javnih mestih. Zato v teh dneh ne smemo pozabiti na lastno varnost in varnost svojega premoženja, opozarjajo na policiji.

Na kaj morate biti pozorni na pokopališčih? Obisk pokopališč nepridipravi pogosto izkoristijo in čeprav se vam bo zdelo, da se na javnem kraju ne more nič zgoditi, bodite vseeno pozorni in ne ustvarjajte priložnosti za tatove.

Na policiji zato svetujejo: - V osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč, ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih). - Izogibajte se parkiranju na slabo ali neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. - Zaprite vsa okna v avtomobilu in vrata, pa tudi pokrov za gorivo. - Vozila dosledno zaklepajte in ne pustite ključev v ključavnicah. - Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora. - V primeru tatvine ali vloma v vozilo in drugih izvršenih kaznivih dejanj nemudoma pokličite policijo in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. - Tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih (npr. odtujitev različnih predmetov kot so vaze, kipci …) takoj pokličite policijo.

Na kaj morate biti pozorni, ko se odpravljate od doma? Preventivno ravnanje na policiji priporočajo tudi takrat, ko se odpravljate od doma. Kot izpostavljajo, se pogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju posvečajo premalo pozornosti in lahko v tem času postanejo tudi oškodovanci.

Ko se torej za dlje časa odpravljate od doma, poskrbite da: - so vrata zaklenjena in okna zaprta, - vklopite alarmno napravo, - ključev ne puščajte v nabiralnikih, pod predpražniki, v lončkih za rože in podobno, - doma ne puščajte dragocenosti ali denarja, - poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma.

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.

Ne spreglejte