Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
11. 12. 2012,
22.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 22.15

8 let

Prednovoletne zabave: predsedniki strank skromni, izjema le Janković

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Očitno bodo letošnji prednovoletni sprejemi in zabave politikov, ki jih plačujemo vsi državljani, bolj ali manj skromni. Le Zoran Janković prireja zabavo s hrvaško estradnico Danijelo.

December je čas prednovoletnih zabav in sprejemov, zato smo na Planet Siol.net predsednike vseh parlamentarnih strank povprašali, katere novoletne zabave in sprejeme bodo letos pripravili, kdo bo na njih nastopil, kakšen bo strošek zabav in ali se jim zdijo tovrstni dogodki v obdobju gospodarske krize in varčevanja moralno sprejemljivi. Za nastop Danijele več kot 10 tisoč evrov Ta teden se zaposlenim na Mestni občini Ljubljana po poročanju Financ obetata kar dve zabavi. Na prvo v Kinu Šiška so povabljeni vsi, tudi opozicija, druga na Gospodarskem razstavišču, na kateri bodo nastopili hrvaška pevka Daniela in še nekateri drugi estradniki, pa je rezervirana za uslužbence MOL, javnih gospodarskih služb in zavodov. Dragan Hamović, Danijelin menedžer, je za Finance potrdil, da njegova varovanka v petek prihaja v Ljubljano na povabilo mestnih oblasti oziroma za to pristojne agencije. Poznavalci glasbene srenje ocenjujejo, da bi nastop Danijele na trgu stal med 10 in 15 tisoč evri. Župana Zorana Jankovića smo na Planet Siol.net zato med drugim povprašali, kolikšen bo resnični strošek njenega nastopa. Glede na znesek, ki se je pojavil v javnosti in očitno presega 10.000 evrov, nas je tudi zanimalo, zakaj je bila za nastop izbrana ravno Danijela. In navsezadnje, kaj župan meni o sprejemljivosti takšnih zabav v obdobju krize. Odgovorov na naša vprašanja nam do objave članka iz Mestne občine Ljubljana niso poslali. Po telefonu so nam povedali le, da potrebujejo za pripravo odgovorov več dni časa. Janša bo sprejel zgolj svojce padlih v vojni za Slovenijo Predsednik vlade Janez Janša bo v decembru, tako trdijo v njegovem kabinetu, priredil zgolj sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo, na katerem je predvidena skromna pogostitev. Ljudmila Novak kot predsednica stranke NSi ne bo priredila nobenega novoletnega sprejema ali novoletne zabave, kot ministrica za Slovence po svetu pa bo pripravila sprejem s podelitvijo priznanj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva ter za izkazano skrb slovenskim rojakom. Iz njenega urada so nam sporočili, da na omenjenem dogodku nastopajočih ne bo, predviden strošek sprejema pa ne bo presegal 800 evrov. "Sprejem, na katerega vabi ministrica, je del protokolarnih obveznosti, s katerimi se izkaže pozornost tistim organizacijam in posameznikom, ki s svojim delom pomagajo ohranjati slovenstvo tudi zunaj meja naše domovine," so poudarili.

Žerjav brez zabave, Virant na sprejem ob dnevu samostojnosti, Lukšič bo nagovoril člane Na ministrstvu za gospodarski razvoj so nam pojasnili, da Radovan Žerjav ne v funkciji predsednika SLS ne v funkciji ne načrtuje organizacije novoletnih zabav ali sprejemov z nastopajočimi gosti.

Državljanska lista, ki jo vodi Gregor Virant, novoletne zabave zaradi varčevanja letos ne bo organizirala. Kot trdijo v stranki, so za manjše prednovoletno srečanje, ki ga je organiziral Občinski odbor Ljubljana DL prejšnji teden, namenili minimalna sredstva, saj so stroške večinoma poravnali udeleženci sami, glasbenikom, ki so nastopili, pa so povrnili zgolj potne stroške. Drugih prazničnih zabav ali sprejemov DL ne načrtuje.

Iz državnega zbora so nam sporočili, da Virant kot predsednik ne bo priredil nobene novoletne zabave ali sprejema, tako kot vsako leto pa bo sprejem pripravljen po slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti, v okviru katere bodo letos praznovali tudi 20-letnico državnega zbora ter imeli tudi zaprisego novega predsednika republike.

"Na sprejemu ne bo nastopajočih. Sprejem bo v preddverju velike dvorane državnega zbora. Za zdaj vam še ne moremo posredovati podatka o stroških, vsekakor pa si bomo prizadevali, da bi bili čim nižji," so še zapisali.

Tudi v SD pravijo, da njihov predsednik Igor Lukšič ne bo priredil nobene prednovoletne zabave ali posebnega sprejema. Po njihovih besedah bo z nagovorom pozdravil le članice in člane na tradicionalnem prednovoletnem srečanju Socialnih demokratov v Ljubljani, kjer prav tako ni predvidenih nobenih nastopajočih glasbenikov ali drugih kulturnih umetnikov.

Erjavec brez odgovora Vprašanja, ki smo jih naslovili na ministrstvo za zunanje zadeve in na stranko DeSUS glede prednovoletnih sprejemov in zabav Karla Erjavca, pa so, enako kot tista, naslovljena na Zorana Jankovića, ostala brez odgovorov.

Ne spreglejte