SiolNET. Novice Slovenija
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred dvema letoma ga je odnesla goljufija, zdaj Cerar Jureta Lebna vrača v ekipo

2,30

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je za državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo imenovala Jureta Lebna. Ta isti Leben je bil ob začetku delovanja vlade Mira Cerarja že imenovan za sekretarja na ministrstvu za okolje, a je moral takoj odstopiti zaradi razkritja, da se je neupravičeno predstavljal kot magister znanosti.

Od jutri dalje bo Jure Leben sekretar ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča

Leben je bil za sekretarja (takrat na ministrstvu za okolje) imenovan že ob začetku dela vlade Mira Cerarja pred dvema letoma, a je po nekaj dneh Dnevnik razkril, da se je Leben štiri leta neupravičeno predstavljal kot magister znanosti, čeprav je že leta 2010 prejel odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja oziroma kot sedma stopnja po starem šolskem sistemu.

Tako je med drugim na svojem prejšnjem delovnem mestu, kot svetovalec na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG), prejemal previsoko plačo. V letu dni je prejel 1.500 evrov bruto več, kot bi prejel brez magistrskega naziva.

Miro Cerar. | Foto: Bobo Foto: Bobo

Leben iz vlade v SMC, Dobovšku prekipelo

Zaradi javnega pritiska je Leben naposled podal odstop in se odpovedal nadomestilu v višini treh mesečnih plač, ki bi mu sicer pripadalo po zakonu.

Dejal je, da napačna uporaba pridobljenega visokošolskega naziva ni bila namerna, vendar se zaveda svoje politične odgovornosti in želi s svojim odstopom omogočiti nemoteno delo ministrstva in vlade. Dodal je še, da Googlov prevajalnik »master of science« prevede kot »magister znanosti«. 

SMC je Lebna po razkritju nečednosti zaposlila kot svetovalca. Prav zaradi ravnanja stranke v primeru Lebna naj bi takrat izstopil poslanec Bojan Dobovšek.

Klemen Grebenšek, sekretar | Foto: STA , Foto: STA , Grebenšek v ekipo za drugi tir

Leben bo na položaju zamenjal Klemna Grebenška, ki - kot smo že poročali - odhaja v podjetje 2TDK. 

Podjetje 2TDK vodi Žarko Sajić, Grebenšek pa naj bi bil v njem zadolžen za nekatere operativne naloge.

Dodajmo, da se je v 2TDK pred kratkim "umaknil" še en nekdanji sekretar. Metod Dragonja je postal Sajićev svetovalec. 

"Reference" iz tujine

Vlada v danes poslanem sporočilu za javnost njegovih študijskih izkušenj ne omenja.

V sporočilu so zapisali: "Jure Leben ima delovne izkušnje in reference na področju trajnostnega razvoja, okoljske problematike, implementacije tehnologije vodika in gorivnih celic, ki si jih je pridobil v ZDA in Veliki Britaniji. Po vrnitvi v Slovenijo je prevzel vodenje Centra za obnovljive vire energije in varstvo okolja Pivka, nato je strokovno pot nadaljeval v Službi Vlade RS za podnebne spremembe, kjer je bil zadolžen za razvoj politik na področju energije in novih zelenih tehnologij in vodenja EU projektov in na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer je bil odgovoren za implementacijo ECO oznake in eko inovacij, bil je vodja medresorske delovne skupine za zelena javna naročila, gradnjo in rekonstrukcijo cest in namestnik vodje medresorske delovne skupine za zeleno davčno reformo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin