Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 14.06

8 let

Pravica zamujena je pravica odrečena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najpomembnejši novosti novele zakona o odvetništvu sta ureditev disciplinskega postopka in določitev odvetniške tarife s posebnim zakonom, je povedal minister Lovro Šturm.

Glavni razlogi za ureditev prvega so priporočila varuha človekovih pravic in državnega zbora. Zakon o tarifah pa je namenjen predvsem hitrejšemu reševanju sporov. Kot je povedal pravosodni minister Šturm, je predlog v medresorskem usklajevanju. Odvetniški zbornici je ministrstvo zakon posredovalo pred dobrim tednom dni, odgovor in morebitne pripombe pa pričakujejo do torka ali srede. "Odprti smo za popravke" Minister je ob tem dejal, da so odprti za popravke zakona, "ne odstopamo pa od ureditve disciplinskega postopka in od tega, da se tarife določajo z zakonom". V postopku priprave zakona so na ministrstvu, kot je še pojasnil Šturm, sodelovali z nemškimi strokovnjaki, ki so v svoj sistem že uvedli določene spremembe, zapisane v noveli zakona.

Po noveli zakona bi bili v okviru disciplinskega postopka predstavniki disciplinskih komisij I. in II. stopnje izvoljeni iz vrst odvetnikov ter imenovani s strani varuha človekovih pravic. Spremenjena je tudi sestava disciplinskega sodišča, ki ga po novem sestavljajo trije vrhovni sodniki, en odvetnik in en predstavnik varuha človekovih pravic, je še pojasnil minister Šturm.

Kazen tudi do 25.000 evrov V predlagani noveli zakona so primeroma naštete lažje in hujše disciplinske kršitve. Predvideni disciplinski ukrepi so pisni opomin, denarna kazen, ki znaša od 500 do 25.000 evrov, začasna prepoved opravljanja odvetniškega poklica oziroma dela v odvetniški pisarni za eno do pet let. Najstrožji ukrep pa je trajna prepoved opravljanja odvetniškega poklica oziroma dela v odvetniški pisarni.

Razlog za sprejem novega zakona o odvetniški tarifi, ki ga določa novela zakona o odvetništvu, je predvsem v določitvi "takega sistema nagrajevanja odvetniških storitev, ki bo odvetnike in stranke spodbujal k čim hitrejši rešitvi spora," je pojasnil minister. Sedanja ureditev odvetniške tarife namreč omogoča odvetnikom zaračunavanje vsake storitve posebej, kar povzroča nepotrebno kopičenje vlog in prelaganje glavnih obravnav, posledično pa zavlačevanje postopkov, še meni Šturm.

Za uspešno sklenjeno poravnavo zakon uvaja posebno nagrado za sporazum, ki bi po besedah Šturma odvetnike spodbujala k izvensodni rešitvi zadev. Tako ureditev so sprejeli tudi v Nemčiji, kjer se je, po zagotovilu Šturma, izkazala za uspešno.

S predlogom novele zakona se uvaja tudi možnost ustanovitve odvetniške družbe z omejeno odgovornostjo, kar je namenjeno večji konkurenčnosti slovenskih odvetniških družb na mednarodnih trgih. Omogoča se možnost ustanavljanja podružnice za odvetnika ali odvetniško družbo in natančneje je urejeno zavarovanje poklicne odgovornosti odvetnikov in odvetniških družb pri opravljanju odvetniške dejavnosti.

Predlog razširja možnosti opravljanja prakse pri odvetniku Oglaševanje odvetništva je v predlogu novele zakona usklajeno z odločbo ustavnega sodišča, je še pojasnil minister. Novosti pa so predvidene tudi glede seznama odvetnikov. Odvetnik bi tako lahko po noveli zakona prosto odločal, ali bo prevzel zastopanje stranke ali ne. S predlogom novele zakona bi se razširile tudi možnosti opravljanja enoletne prakse pri odvetniku in uveljavila redna zaposlitev odvetniških pripravnikov.

Ne spreglejte