Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2009,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 10. 2009, 18.41

8 let

Pošta Slovenije bo uvedla 13 premičnih pošt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pošta Slovenije bo v petek uvedla 13 premičnih pošt, ki bodo nadomestile 13 sedanjih manjših stacionarnih pošt v slovenskih krajih z manjšim številom gospodinjstev.

Hkrati bo v dostavo poštnih pošiljk na dom vključila 71 od 118 gospodinjstev, ki so bila doslej v dostavo vključena prek izpostavljenih predalčnikov. Kot ob tem poudarjajo na Pošti Slovenije, je ključna prednost premične pošte dostopnost in fleksibilnost ter kakovostnejša ponudba tudi v oddaljenih krajih. S premično pošto bo opravljanje poštnih storitev tako mogoče tudi na domu. Zaradi napovedanih sprememb Pošta Slovenije sicer ne načrtuje odpuščanj.

Premične pošte bodo začele poslovati z novembrom V premične pošte, ki bodo začele poslovati prihodnji ponedeljek, bodo preoblikovane manjše pošte po Sloveniji, ki delujejo v manjših krajih, pokrivajo manjše število gospodinjstev, imajo malo strank ter posledično že nekaj let zapored negativen poslovni rezultat. To so pošte Rob, Hotedršica, Sv. Duh na Ostrem Vrhu, Kapla, Kalobje, Sv. Štefan, Rateče - Planica, Srpenica, Čepovan, Podgorje, Trebelno, Fokovci, okenska pošta Sevnica pa bo priključena k pošti Sevnica.

Značilnost premične pošte je, da pismonoša poštne storitve opravlja na terenu z dostavnim vozilom, ki se ob določeni uri ustavi na določenem kraju in določen čas opravlja poštne storitve. Pismonoša gospodinjstvom dostavlja poštne pošiljke vsaj petkrat tedensko, izjema so gospodinjstva, ki uporabljajo t. i. izpostavljene predalčnike. Uporabniki poštnih storitev na območju, ki ga pokriva premična pošta, imajo na voljo številko mobilnega telefona pismonoše, tako da se za poštne storitve lahko dogovorijo predhodno.

V Sloveniji že več let obratuje devet premičnih pošt Kot so na Pošti Slovenije še zapisali v sporočilu za javnost, premične pošte za uporabnike predstavljajo zgolj manjše spremembe, saj se naslovi in poštne številke s tem ne bodo spremenile. V Sloveniji sicer že več let obratuje devet tovrstnih pošt.

Odločitvi o uvedbi premičnih pošt je, kot poudarjajo na Pošti Slovenije, med drugim botrovala napoved liberalizacije oz. popolnega odprtja poštnega trga v EU, ki naj bi v Sloveniji v veljavo stopila z letom 2011. Poleg tega spremembe v poslovni mreži narekuje tudi strateški razvojni program Pošte Slovenije, ki sta ga potrdila in sprejela nadzorni svet družbe in država kot njen lastnik.

Gostota poštnih poslovalnic presega povprečje EU Slovensko poštno omrežje obsega eno enoto na 36,3 kvadratnega kilometra oziroma na 3.619 prebivalcev, medtem ko je v EU ena enota prisotna na vsakih 57,5 kvadratnega kilometra oziroma na 4.473 prebivalcev. Gostota poštnih poslovalnic v Sloveniji tako presega povprečje EU in hkrati tudi kriterije pravilnika o kakovosti in načinu izvajanja univerzalne poštne storitve.

V Pošti Slovenije tudi v prihodnje načrtujejo reorganizacijo svoje poslovne mreže. Preoblikovanje nekaterih drugih pošt je tako predvideno v prvi polovici prihodnjega leta.

Ne spreglejte