Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sindikati privatizacija Združena levica

Četrtek, 6. 11. 2014, 13.27

8 let

Poskus ZL, da bi zaustavila privatizacijo, padel v vodo, sindikati bodo protestirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes zavrnil predlog sklepa Združene levice, s katerim bi DZ razveljavil soglasje za privatizacijo 15 družb v državni lasti.

ZL namreč z argumenti, da je mogoče privatizacijo ustaviti brez hujših posledic in da je njeno nadaljevanje brez ocene posledic lahko škodljivo, ni prepričala poslancev. Prisluhnili so ji le v SD.

"Nadaljevanje postopkov bi lahko povzročilo škodljive posledice" V ZL verjamejo, da je vlada lani odločitev o privatizaciji sprejela brez poglobljene analize dolgoročnega poslovanja družb ter brez ocene ekonomskih, socialnih in javnofinančnih učinkov prodaje. Nadaljevanje postopkov bi lahko povzročilo škodljive posledice.

Vlada je na drugi strani prepričana, da bi zaustavitev privatizacije vplivala na možnost odškodninskih tožb v trenutnih postopkih, odvračanje potencialnih tujih investitorjev, zniževanje kakovosti ponudb, zniževanje bonitetnih ocen, višje stroške zadolževanja in (ne)izpolnjevanje zavez Slovenije EU s tveganjem finančnih kazni, "kar bi povzročilo hude likvidnostne težave, padec konkurenčnosti ter načelo kredibilnost in verodostojnost Slovenije".

Luke Mesca argumenti vlade niso prepričali Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je danes te argumente zavrnil. Odškodninskih zahtevkov se ne boji, saj ima Slovenski državni holding pravico prekiniti postopke, poleg tega pa pri prodaji ni avtonomen, saj nad njim bdi DZ. Četudi so se bonitetne ocene Slovenije znižale, so stroški zadolževanja države trenutno na eni najnižjih ravni, je še spomnil.

Kritičen je bil tudi do argumentov, da bi se s prekinitvijo privatizacije kršilo zaveze, dane EU, češ da pakt stabilnosti in rasti predvideva zgolj zgornjo mejo javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga države, ne pa tudi privatizacije.

"Vlada zgolj straši državljane" Poslanec ZL je ponovil, da vlada s svojimi argumenti zgolj straši državljane in da SMC, ki je pred volitvami obljubljala "pametno privatizacijo", ne bi smela nadaljevati "brezglave, panične privatizacije". Od aktualnega načrta prodaje državnih naložb je odvisnih 6200 delovnih mest, pa tudi razvoj države, je ocenil in se zato zavzel za njegovo zaustavitev, novo razpravo v DZ in pozneje nadzorovano privatizacijo.

Državni sekretar Metod Dragonja, pristojen za področje javnega premoženja, je predlog ZL označil za ideološkega, Meščeve utemeljitve pa za "bistveno prelahkotne", češ da ne odražajo kompleksnosti razmer.

"Mednarodnim trgom potek privatizacije služi za oceno resnosti" Slovenija je že od leta 2009 v postopku zaradi presežnega primanjkljaja, javni dolg se je izdatno zvišal, kriza v državi pa je bila globlja in daljša kot drugje v Evropi, je nanizal. Začrtane ukrepe Slovenije poleg Evropske komisije spremljajo tudi mednarodni trgi, ki jim prav potek privatizacije služi za oceno resnosti v zvezi z odpiranjem navzven, je posvaril.

Ponovil je, da vlada pripravlja strategijo upravljanja državnega premoženja, s katero se bo uravnotežilo različne vidike privatizacije, poleg javnofinančnih in razvojnih se bo upoštevalo tudi družbene in socialne, tako da bodo prodana podjetja dobila odgovorne, dolgoročno naravnane lastnike, ki jih bodo razvijali naprej. Strategija bo v javni razpravi do konca novembra.

Sindikati bodo pred vlado protestirali proti privatizaciji Širša vodstva sindikalnih central bodo v ponedeljek ob 11. uri pred poslopjem vlade organizirala protestni shod proti privatizaciji, pol ure kasneje pa pričakujejo sprejem pri predsedniku vlade.

Izročili mu bodo svoje zahteve, med katerimi je takojšnja zaustavitev postopkov prodaje podjetij. Kot so na novinarski konferenci poudarili predsedniki vseh sedmih sindikalnih central, pogojev za privatizacijo ni, saj da ni strategije, ki bi odgovorila na pomembna vprašanja razvoja Slovenije in ki bi podala odgovor na vprašanje, kaj prodaja državnih podjetij pomeni za zaposlene. Glavni cilj prodaje je po njihovem le brezglavo polnjenje proračuna.

Sindikati niso proti prodaji, temveč proti razprodaji, poudarjajo vodje sindikalnih central. Za transparenten proces privatizacije je treba najprej zagotoviti ustrezne pogoje, med katerimi so popravki prevzemne zakonodaje, okrepitev državne institucije v postopkih ter zaščita sindikalnih zaupnikov in predstavnikov delavcev v organih upravljanja oz. nadzora.

"Kapital, ki prihaja, je lahko takšen ali drugačen, tako domač kot tuj" Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je opozoril, da se prodaja zelo uspešna podjetja, ki prinašajo dobičke v proračun, poleg tega pa ni mogoče spregledati nevarnosti prodaje teh podjetij za zaposlene. "Kapital, ki prihaja, je lahko takšen ali drugačen, tako domač kot tuj. Ni pa mogoče spregledati, da želi v velikem delu podjetja pokupiti tvegan kapital, ki stremi le k dobičku, praviloma na račun zniževanja stroškov dela," je dejal in poudaril nujnost zaščite delavcev v teh postopkih.

Ne spreglejte