Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 7.19

8 let

Ponoči zalivalo kleti, zdaj poplavljajo reke (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po nevihtni noči zdaj pretijo poplave zaradi povišanih rečnih vodostajev. Reka Mura je že začela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov.

Pretok v Gornji Radgoni znaša 740 kubičnih metrov na sekundo in še narašča, Mura pa bo znotraj protipoplavnih nasipov predvidoma poplavljala do četrtka, napovedujejo na oddelku za hidrološko prognozo na agenciji za okolje.

Reka Dravinja v zgornjem toku upada, v spodnjem toku je njen pretok ustaljen, danes bo še poplavljala na območjih pogostejših poplav.

Tudi pretok reke Drave je povečan, v Dravogradu znaša tisoč kubičnih metrov na sekundo. Reka Krka bo predvidoma zvečer v Podbočju presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo in pričela poplavljati na območju pogostih poplav.

Meteorna voda poplavila pomožni prostor telovadnice Zaradi močnih nalivov, ki so ponoči spremljali nevihte, so imeli gasilci marsikje polne roke dela s črpanjem meteorne vode. Na širšem območju Slovenskih Konjic je zalilo več objektov v Slovenskih Konjicah, Sojeku, Žičah, Draži vasi in Tepanju. Na območju Kamne gore in Sojeka se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar so neprevozne lokalne ceste. Na glavni cesti Slovenske Konjice-Tepanje je v Dobrnežu na cestišču gramoz.

V Malih Braslovčah je meteorna voda zalila skladiščne prostore gostinskega lokala, v Zgornjih Gorčah je veter podrl drevo, ki je padlo na cestišče in razkril skladišče hmelja.

Na območju Velike Pirešice v občini Žalec so izčrpali meteorno vodo iz treh stanovanjskih hiš in iz objekta za spravilo pridelkov. Cesta Velika Pirešica–Pernovo–Galicija je bila do 2.20 zaprta za ves promet.

V Višnji vasi in Novi Cerkvi v občini Vojnik je poplavilo šest stanovanjskih hiš. Na Podružnični osnovni šoli Nova Cerkev je meteorna voda poplavila pomožni prostor telovadnice. Neurje je poškodovalo lokalno cesto Socka–Dobrna v občini Vojnik.

V Šmarjeti pri Celju je poplavilo klet stanovanjske hiše, na Teharski cesti v Celju pa je poplavilo podvoz pod železnico. Gasilca sta iz podvoza potegnila dve osebni vozili. V Gorici pri Šmartnem so v Rožni dolini gasilci postavili protipoplavne vreče pri stanovanjski hiši, ki jo ogroža potok. Cesta Šmartno v Rožni dolini–Gorica pri Šmartnem je bila poplavljena.

Zaradi močnega vetra se je na cesto Gornji Grad–Bočna v občini Gornji Grad podrlo drevo.

V naselju Videž, občina Slovenska Bistrica, so gasilci izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta, v Spodnji Brežnici, občina Poljčane, pa je zalilo prostore dveh objektov.

Zalilo občinsko stavbo na Glavnem trgu Na regionalno cesto v naselju Krašči, občina Cankova, je v bližini gostinskega lokala voda nanesla gramoz.

Klet je zalilo tudi v Lešju v občini Majšperk, na Glavnem trgu v občini Muta je zalilo prostore občinske stavbe, na kateri adaptirajo streho. Na območju Lehna in Podvelke je brez električne energije ostalo 632 odjemalcev. Na Trgu v občini Prevalje je zaradi nanosa blata in vejevja zamašil cestni propust, ki je poplavljal cesto in ogrožal stanovanjski blok. Gasilci so očistili zamašen propust, odprli kanalizacijski jašek in preprečili zalitje stanovanjskega objekta.

V Ropoči v občini Rogašovci je zalilo gospodarsko poslopje, v Vaneči pa hišo. Na Ulici Prekmurske čete v Črenšovcih je odkrilo del strehe na stanovanjski hiši. V Gaberju in okolici je za krajši čas 1.704 odjemalcev ostalo brez električne energije

V Tešanovcih je poplavilo cesto, v Podgradu v občini Novo mesto pa je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Na cesto Novo mesto–Metlika pri kraju Koroška vas se je zaradi razmočenosti tal odtrgal del brežine.

V BTC-ju odkrilo del ostrešja V Gorenjah pri Divači je voda udrla v stanovanjski objekt, na lokalni cesti Jelšane–Novokračine pa je podrto drevo popolnoma zaprlo cesto.

V Strunjanu je močan veter z veza odtrgal jadrnico.

Pestro je bilo tudi v osrednji Sloveniji. Na območju BTC v Ljubljani je močan veter odkril del ostrešja objekta. Gasilci so s folijo prekrili okoli 20 kvadratnih metrov razkrite strehe. V Zgornji Dragi v občini Ivančna Gorica je strela treščila v gospodarski objekt. Zagorela je električna inštalacija in nekaj opreme, ki so jo pogasili gasilci. Lastnik, ki se je nadihal plinov, je preventivno odšel v ZD Ivančna Gorica na pregled.

Ne spreglejte