SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomurske mlekarne v roke družbe Anthonyja Tomažina

0,16

termometer

pomurske mlekarne
Foto: STA

Delavska hranilnica oz. njena odvisna družbe DH-Storitve je za kupca 60,62-odstotnega lastniškega deleža v družbi Pomurske mlekarne izbrala družbo RRC avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina, so sporočili iz Delavske hranilnice. Ta je v lastništvo mlekarn vstopila v času prisilne poravnave in jo rešila pred stečajem.

Delavska hranilnica je postopek prodaje začela v začetku tega leta, na koncu pa je kot najboljšega ponudnika izbrala družbo RRC, ki je tudi lastnica Žičnic Vogel, Tomažin pa ima po državi tudi druge aktivnosti, med drugim dva priljubljena lokala v središču Ljubljane.

Mladinska knjiga Založba Novice Sodišče: Krašovec, Ferme, Valant in Kramberger so nedolžni

Hranilnica, ki je v pretežni lasti sindikatov, je glavno vlogo v Pomurskih mlekarnah prevzela v postopku prisilne poravnave mlekarn. Skupaj z Mlekarsko zadrugo Ptuj je namreč odkupila terjatve od NLB in največjih navadnih upnikov ter nato te terjatve pretvorila v kapital. Pomurske mlekarne so se s tem izognile stečaju in uspešno prestale prisilno poravnavo.

V Delavski hranilnici so spomnili, da so v zadnjih letih aktivno sodelovali pri reševanju poslovnih in finančnih težav Pomurskih mlekarn, finančno podpirali poslovanje, kot finančna ustanova pa so želeli poiskati odgovornega lastnika, ki bi poskrbel za prihodnje uspešno poslovanje.

Prepričani so, da se je izbrana družba RRC v preteklem obdobju v domačem poslovnem okolju že predstavila kot resen investitor. Po njihovih navedbah izbrani kupec podpira sprejeto vizijo in aktualne razvojne usmeritve Pomurskih mlekarn.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor poziva stranke, naj se pogovarjajo z Janšo #video

Ob nakupu deleža se je zavezal k razvoju mlekarn ter zagotavljanju nadaljnje rasti in finančne stabilnosti. Zadržal naj bi obstoječe število zaposlenih, načrtuje pa tudi dodatna vlaganja v posodobitev proizvodnje.

V prihodnjem petletnem obdobju namerava RRC posodobiti in osvežiti paleto izdelkov za slovenske potrošnike ter še naprej krepiti ugled lastne blagovne znamke.

"Nameni investitorja so dolgoročni, njegov interes pa je doseganje ravnotežja med vsemi deležniki in uspešna prihodnja rast poslovanja ter razvoj družbe," so navedli v Delavski hranilnici.

Janko Medja, Jaka Vadnjal Posel danes Boj za oblast v hranilnici: Banka Slovenije na pomoč pošilja detektive

Kot je v začetku leta pisal časnik Delo, naj bi prodajo zahtevali tudi v Banki Slovenije, ki je v preteklosti že večkrat opozarjala na potrebo po dodatnem kapitalu za hranilnico zaradi njene hitre rasti obsega poslovanja. Delavska hranilnica je v zadnjih letih vstopala tudi na druga področja poleg osnovne dejavnosti, med drugim se je lotila nekaterih nepremičninskih projektov.

Od ostalih lastnikov Pomurskih mlekarn ima Mlekarska zadruga Ptuj v lasti 13 odstotkov, nekoliko več (13,63 odstotka) je v lasti družbe Kerka-Genetics, 11,24 odstotka pa je v lasti družbe Tyrol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin