SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Polni regres doslej izplačali skoraj 8000 javnim uslužbencem

4

termometer

Višina letošnjega regresa za javne uslužbence je ena od spornih točk po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ.

Zaradi napovedanega znižanja je 249 proračunskih uporabnikov regres že izplačalo v polni višini. Po podatkih ministrstva za pravosodje in javno upravo je do 23. maja regres v višini 692 evrov dobilo 7945 javnih uslužbencev.

Sredstva za letošnji regres so se prepolovila Skupni znesek že izplačanih sredstev za letošnji regres v javnem sektorju pa je po podatkih ministrstva 6.383.108 evrov. Lani je država za regres za letni dopust sicer namenila 112,3 milijona evrov, sredstva za letošnji regres pa so se po zakonu za uravnoteženje javnih financ prepolovila.

Regres je doslej izplačalo 74 občin, 70 javnih zavodov in drugih izvajalcev javnih služb s področja vzgoje, izobraževanja in športa, 36 s področja zdravstva, 25 s področja kulture in 23 s področja socialnega varstva.

Poleg tega so regres izplačali še v šestih javnih zavodih in drugih izvajalcih javnih služb s področja malega gospodarstva in turizma, petih s področja javnega reda in varnosti in štirih s področja gospodarskih dejavnosti. Regres so izplačali tudi v treh občinskih javnih skladih, v dveh agencijah in v enem skladu oz. drugem izvajalcu obveznega socialnega zavarovanja, so pojasnili na ministrstvu.

Zakon določa, da se zaposlenim, ki so v letu 2012 do uveljavitve tega zakona prejeli regres za letni dopust v drugačni višini, kot jo določa ta zakon, ob naslednjih izplačilih regresa obračuna razlika med izplačanim regresom in regresom, določenim s tem zakonom.

Najvišji regres 692 evrov, najnižji 100 evrov Najvišji regres bodo letos prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov. Javni uslužbenci med 14. in 19. plačnim razredom bodo dobili dobrih 657 evrov regresa, od 20. do 26. plačnega razreda pa 493 evrov.

Regres javnih uslužbencev od 27. do 33. plačnega razreda bo znašal skoraj 329 evrov, od 34. do 39. plačnega razreda pa 164 evrov. Regres za letošnji letni dopust bo izplačan najkasneje do 1. julija, kar je skrajni rok izplačila v skladu z zakonom o delovnih razmerjih.

Regres bo izplačan do 1. julija Kot so pojasnili na ministrstvu, bo letošnji regres v višini, ki jo določa zakon za uravnoteženje javnih financ, izplačan v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih do 1. julija.

Prihodnje leto bodo javni uslužbenci do 13. plačnega razreda prav tako dobili 692 evrov regresa. Javni uslužbenci, uvrščeni od 14. do vključno 30. plačnega razreda bodo dobili dobrih 484 evrov regresa, od 31. do vključno 40. plačnega razreda 346 evrov, javni uslužbenci od 41. plačilnega razreda pa regresa prihodnje leto ne bodo dobili. V skladu z zakonom bodo javni uslužbenci prihodnje leto regres dobili pri plači za maj v letu 2013.

Tožbe zaradi nižjega regresa Kolektivno tožbo zaradi neizplačila regresa z aprilsko plačo v skladu z dogovorom o ukrepih na področju prejemkov v javnem sektorju so že vložili v Sindikatu vojakov Slovenije. Morebitne tožbe zoper državo zaradi nižjega regresa za letni dopust za leto 2012 pa so že napovedali številni drugi sindikati. Zveza svobodnih sindikatov je določbe zakona za uravnoteženje javnih financ glede letošnjega regresa že posredovala v presojo ustavnemu sodišču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin