Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
10.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 10.01

8 let, 5 mesecev

Polkovnik Petek: Patria je bila tako tehnično kot komercialno boljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Član komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Zmago Jelinčič je že na začetku zasedanja preiskovalne komisije sejo zapustil. Brigadir Krkovič pa ne bo čakal na zaslišanje.

Cvikl: Z nekaterih dokumentov bi radi umaknili stopnjo tajnosti

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 Milan M. Cvikl je po današnjih zaslišanjih povedal, da je komisija sprejela predlog, da vlada z dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem med letoma 1991 in 1993, umakne stopnjo tajnosti. Predsednik komisije Cvikl verjame, da bo vlada temu ugodila.

Polkovnik Petek: Patria je bila tako tehnično kot komercialno boljša Polkovnik Milko Petek je uvodoma pojasnil, da je pri projektu posredno ali neposredno sodeloval med letom 2004 in 2006, pri čemer je bil kot član projektnega sveta za nakup oklepnikov 8X8 odgovoren za dinamiko načrtovanja izgradnje zmogljivosti SV. Od konca leta 2006 po njegovih besedah ni več vključen v projekt, niti ni v podrobnostih seznanjen z delom komisije.

Glede izbora Patrie je Petek med drugim povedal, da je bil kot član projektnega sveta seznanjen s ugotovitvami strokovne komisije in je z njimi soglašal. Patria je po njegovih besedah dobila boljšo oceno tako na tehničnem kot tudi na komercialnem področju.

V primerjavi z načrtovanim nakupom vozil 6X6 po Petkovih besedah oklepniki 8X8 nudijo boljšo zaščito in večjo gibljivost. Kot je dejal, se je zato SV za takšna vozila odločila kljub temu, da naj bi bila večina oklepnikov oborožena le z mitraljezi 12,7.

Jelinčič: Cvikl ne more več voditi komisije

Kot je pojasnil Jelinčič, glede na torkovo zahtevo za zaslišanje predsednika komisije Milana M. Cvikla ta glede na poslovnik državnega zbora ne more več voditi komisije. Po Jelinčičevih besedah bi vodenje seje moral prevzeti podpredsednik Robert Hrovat.

Cvikl: Dopis ni bil pravilno vložen Cvikl je Jelinčiču odvrnil, da dopis, ki so ga vložili trije člani komisije - poleg Jelinčiča še Josip Bajc (SLS) in Robert Hrovat (SDS) - ni bil posredovan v skladu z odredbo državnega zbora o parlamentarni preiskavi in z dokaznim sklepom.

Moge: Jelinčič je opravil umazano delo za koalicijo Po mnenju Rudolfa Mogeta (LDS) je Jelinčič opravil le umazano delo za koalicijo. Po njegovih besedah bi lahko vsakega od članov komisije zaslišali in ga na ta način izločili iz nje. Kot je dejal, bi Cvikl lahko pričal kvečjemu pred komisijo, ki jo vodi Zvonko Černač.

Hrovat: Cvikla bi morali zaslišati zaradi njegovih osebnih in poslovnih povezav s Sistemsko tehniko Podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) je poudaril, da sopodpisniki ne želijo ovirati dela komisije, vendar pa bi bilo zaradi Cviklovih "osebnih in poslovnih povezav" s predstavniki Sistemske tehnike potrebno zaslišati tudi predsednika. Zahtevo za zaslišanje Hrovat sicer utemeljuje tudi z dejstvom, da je Cvikl za izvedenca pri nakupu vojaške opreme imenoval Ivana Prebila.

Brigadir Krkovič bo zaslišan naslednji teden Predvidena ura njegovega zaslišanja je bila ob 11.05, ker pa zaslišanje nekdanjega direktorja obveščevalno-varnostne službe Andreja Lovšina v tem času še traja, je Krkovič okoli 12.30 odšel iz državnega zbora. "Nihče mi nič ne pove, nimam časa čakati," je dejal po uri in pol čakanja pred vrati prostora v varovanem območju državnega zbora. Predsednik komisije Cvikl je kasneje povedal, da bo komisija nekdanjega referenta obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Francija Cimermana in nekdanjega poveljnika Moris brigadirja Antona Krkoviča predvidoma zaslišala naslednji teden.

Lovšin: Moje delo je bilo zakonito in ni imelo povezave z nakupom oklepnikov 8X8 Nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe Andrej Lovšin je po današnjem zaslišanju pred komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, povedal, da je članom komisije pojasnil, da pri izboru oklepnikov 8X8 ni sodeloval. Zatrdil je, da je bilo njegovo delo zakonito in da ni imelo nobene povezave z nakupom oklepnikov.

Lovšin je po zaslišanju tudi povedal, da je zaslišanje trajalo toliko časa le zato, ker so mu člani komisije postavljali vprašanja, na katere pa je vedno znova odgovarjal isto: da je bilo njegovo delo med letoma 1990 in 1994 zakonito.

Na novinarsko vprašanje, čemu pripisuje povezovanje tako imenovane trgovine z orožjem iz začetka devetdesetih z nakupi oklepnikov, je Lovšin odgovoril, da politiki in predvolilnemu obdobju.

Ne spreglejte