Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 10. 2012, 6.47

8 let

Pokojninska reforma: spremenjenega predloga še niso mogli podati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavniki delodajalcev in sindikatov so se v nadaljevanju pogajanj o pokojninski reformi seznanili z izračuni ministrstva za delo, kako spreminjanje posameznih postavk vpliva na višino pokojnine.

Predstavljene podatke morajo zdaj preučiti, tako da spremenjenega predloga še niso mogli podati, so povedali po sestanku.

"Mršava ponudba" "Minister nam je danes dal izračune in neko novo ponudbo, ki po njegovem mnenju že precej upošteva naša pričakovanja," je po sestanku dejala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Vzeli smo si premor, da se posvetujemo s svojimi organi o tej ponudbi in se vrnemo k njej šele naslednjo sredo," je dodala. Njena osebna ocena pa je, da gre za "mršavo ponudbo".

V nadaljevanju pogajanj v ponedeljek tako še ne bodo posredovali svojih odgovorov, pač pa se bodo pogovarjali o problematiki obveznega poklicnega zavarovanja, je dodala.

"Danes so bili predstavljeni predlogi glede pogojev upokojevanja, zdaj pa bomo preračunali," je po sestanku dejal predsednik sindikalne centrale Pergam Janez Posedi.

Upanje, da bo mogoče priti do rešitev, sprejemljivih za vse strani Tudi na delodajalski strani bodo predstavljene spremembe preučili, izražajo pa upanje, da bo mogoče priti do rešitev, sprejemljivih za vse strani, je povedal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije vseskozi opozarja, da so potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, in glede starejših brezposelnih.

Po opozorilu zveze bi imeli po do zdaj znanem predlogu tisti, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, do 60. leta starosti zelo dolgo pokojninsko dobo. Grozilo bi jim, da bi se morali upokojevati celo s 45 leti pokojninske dobe, poudarjajo. Dozdajšnji predlog namreč dejstva, da so začeli delati zgodaj, ni upošteval.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po do zdaj znanem predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarja zveza.

Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra. Vlada predlaga, da bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.

Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra. Po zdajšnjem predlogu bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti pokojninske dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in 58 leti starosti.

Ne spreglejte