Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
6.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 10. 10. 2012, 6.50

8 let, 5 mesecev

Pokojninska reforma prihodnji teden že na vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predlog pokojninske reforme bo prihodnji teden že v obravnavi na vladi, čeprav še niso rešena vsa vprašanja, so po pogajanjih povedali predstavniki sindikatov.

Na seji pogajalske skupine za pokojninsko reformo so tako sindikati kot delodajalci predstavili stališča do predlaganih kompromisnih rešitev. Hkrati so na vlado naslovili tudi nekatere že znane predloge, ki jih ponavljajo in jih vladna stran ni vključevala v kompromisni predlog, tudi nekatere take, ki odpirajo sistemska vprašanja, je po pogajanjih povedal minister za delo Andrej Vizjak.

"Za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, se z novim zakonom ne spremeni nič" Vizjak je izpostavil skupno ugotovitev vseh treh socialnih partnerjev, da morajo zagotoviti korektno obveščanje javnosti, zlasti pri tistih, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev. Zagotovil je, da se za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, z novim zakonom ne spremeni nič. Po ministrovih zagotovilih bodo ohranili vse pravice, zato naj ne hitijo letos v pokoj. Pod pogoji, ki veljajo letos, bodo lahko šli kadarkoli v pokoj.

Vse večji interes po upokojevanju tudi tistih, ki bi lahko še delali Na ministrstvu ne želijo, da bi postopek sprejemanja nove pokojninske zakonodaje dodatno prispeval k povečanemu upokojevanju. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) namreč ugotavlja vse večji interes po upokojevanju tudi tistih zaposlenih, ki bi lahko še ostali zaposleni, če ne bi bila v postopku sprejemanja nova pokojninska zakonodaja, so še zapisali na ministrstvu.

Kaj bo s tistimi, ki so z delom začeli že pred 18 letom? Glede tistih delavcev, ki so začeli z delom že pred 18 letom, je vlada že v preteklosti predlagala, da bi upoštevali del obdobja dela pred 18 letom za znižanje starostne meje pod 60 let. Sindikati vztrajajo, da bi se delovna doba štela v celoti. Kot je pojasnil Vizjak, bo vlada preučila predlog tudi z vidika finančnih učinkov, tako je zadeva še odprta.

"Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno" "Vlada bo prihodnji teden predlog že obravnavala, vendar bodo pogajanja potekala naprej," je novinarjem po sestanku povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Predlog po njenih besedah prinaša dodatno ugodnost - kdor bo po novem zakonu izpolnil upokojitvene pogoje, a se bo kljub temu odločil, da se še ne upokoji, bo k plači do svojega 65. rojstnega dne dobival še 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, ki bi jo sicer že lahko uveljavil, je povedala. To po njenih besedah pomeni, da bodo imeli "v denarnici precej več denarja, ker bodo imeli plačo, večjo od pokojnine, plus 20 odstotkov dodatka, ki jim ga bo vsak mesec nakazal Zpiz".

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, po njenih besedah še ostajajo odprta, tako med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih. Številna vprašanja pa so sicer rešili, vendar zakon obravnavajo v svežnju po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", je poudarila. "Verjetno vsi pričakujejo, da bodo vezane rešitve: rešitev v enem členu bo vezana na rešitve v drugih. Gre torej za paket," pravi. "Upokojitvene pogoje smo že precej dobro predelali, o dostojnih pokojninah pa se še nismo do konca zmenili," je pojasnila.

"Še veliko dela imamo" Na sestanku so sindikati po njenih besedah izpostavili potrebo, da se opredelijo dodatni viri financiranja pokojninske blagajne že v tej reformi. Imeli pa naj bi tudi zasnovo demografskega sklada, kjer bi se varčevalo za pokojnine v tistih letih, ko bo razmerje med zavarovanci in upokojenci najmanj ugodno, je povedala.

Minister Vizjak je sindikate po njenih besedah "zadolžil za pripravo konkretnih členov" na tem področju. Sicer pa Böhmova ocenjuje, da se minister skuša sindikatom približevati tudi glede ravni pokojnin, vendar zaenkrat še niso zadovoljni. "Še veliko dela imamo," je dejala.

Najtrši oreh ostaja zlasti rahljanje prehodnih obdobij Najtrši oreh v pogajanjih ostaja zlasti rahljanje prehodnih obdobij, kar po Vizjakovih besedah pomeni bolj "borne učinke" reforme, zato je to za vlado težje sprejemljivo. Omenil je še zahteve po zniževanju starostne meje za upokojitev zaradi otrok in vojaščine tudi za tiste, ki so pozneje vstopili na trg dela in pred 60. letom brez dokupa ne bodo izpolnili 40 let pokojninske dobre. Za te zaposlene vlada predvideva, da bodo lahko zniževali starostno mejo pod 65 let zaradi otrok in vojaščine ob pogoju okoli 38 let pokojninske dobe brez dokupa. Sindikati predlagajo 30 let.

Minister je komentiral tudi napoved stranke DeSUS, da bo vztrajala pri usklajevanju pokojnin tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat na leto. "To je zanimivo stališče glede na pravkar na vladi sprejet zakon o izvrševanju proračuna, kjer smo zamrznili to usklajevanje." Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je gotovo priložnost, da se tudi o tem spregovori in morebiti tudi drugače dogovori, je dodal Vizjak.

Delodajalci po sestanku niso dajali izjav. Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Medtem ko so se pogajanja socialnih partnerjev o reformi osredotočajo na prvi pokojninski steber, pa so svoje predloge oblikovali tudi izvajalci prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Zavzemajo se za zvišanje davčne olajšave pri kolektivnem zavarovanju z zdajšnjih 5,844 odstotka bruto plače na sedem odstotkov bruto plače, navaja Delo. V Modri zavarovalnici so povedali, da se bodo izvajalci tovrstnega zavarovanja najprej sestali z ministrom Vizjakom, potem pa bodo predlog predstavili tudi javno.

Ne spreglejte