Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
16.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 2. 2014, 16.28

7 let, 12 mesecev

"Pojav novih oblik družin predstavlja vse večji izziv"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Anketa v slovenski Rimskokatoliški cerkvi: Klasična oblika družine še vedno aktualna, se tudi na tem področju Cerkev sooča s številnimi izzivi. Odgovorila le četrtina duhovnikov in redovnikov.

Tadej Strehovec, tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK), je na spletni strani zapisal, da so zbrali odgovore na vprašalnik Svetega sedeža glede stališč vernikov do cerkvenega nauka o družini, zakonski zvezi, kontracepciji in istospolnih. Na vprašalnik je od 10. decembra do 6. januarja odgovorilo 1581 povabljenih laikov (54 odstotkov vseh) in 272 pastoralnih delavcev, kar predstavlja zgolj 26 odstotkov.

Vse več zunajzakonskih družin Iz dobljenih odgovorov izhaja, da je klasična oblika družine še vedno aktualna, saj večina laiških anketirancev živi v takšni družini, obenem pa isti anketiranci ugotavljajo, da se je zunajzakonsko bivanje v zadnjih desetletjih zelo močno razširilo.

"Ločeni in vnovič poročeni so čedalje bolj prisotna oblika 'nove družine' ter predstavljajo pomemben pastoralni izziv. Nekateri se prav zaradi ločitve in ponesrečenega družinskega življenja oddaljijo od cerkvenega občestva, prenehajo prejemati zakramente ali pa jih, navkljub nauku Cerkve na tem področju, še naprej prejemajo," je med drugim zapisal Strehovec.

Za sprejemanje in spoštovanje istospolno usmerjenih O svoji bolečini in pričakovanjih do Cerkve so v vprašalniku spregovorili tudi neplodni pari, starši samohranilci, ovdoveli in drugi. Na vprašanje o istospolnih partnerstvih in pastoralni skrbi zanje so se anketiranci zavzeli za sprejemanje in spoštovanje istospolno usmerjenih v luči evangelija, obenem pa so v veliki večini primerov menili, da otrok potrebuje očeta in mater za svoj telesni, duševni in duhovni razvoj, o izsledkih raziskave na Slovenskem pišejo pri SŠK.

Potrošništvo in mediji krivi za nesprejemanje cerkvenega nauka Sodelujoči so kot odgovor na vprašanje: "Kateri kulturni dejavniki ovirajo popoln sprejem cerkvenega nauka o družini?" na prvem mestu navedli liberalizacijo družbe z relativizmom in potrošništvo. Sledili so: mediji, individualizem, "zastarel jezik" in pomanjkanje pričevalcev, neprimerna šolska vzgoja, tolerantno javno mnenje o spolnosti pred zakonom, močna sekularizacija ter hedonistično mišljenje, piše Strehovec.

Na vprašanje: "Ali se vam zdi, da je posredovanje vere v današnjem času zelo zahtevna naloga?" so skoraj brez izjeme odgovorili, da je to v današnji družbi težavno in zahtevno. Hkrati so opozorili na negativno javno podobo Cerkve na Slovenskem, ki je pogostokrat povezana s številnimi negativnimi predsodki in kristjanofobijo v slovenski družbi.

Povabili le izbrane vernike in duhovnike Sveti sedež je omenjeni vprašalnik novembra lani poslal vsem škofovskim konferencam, a ni natančno določil, kako naj mnenja zbirajo. Ponekod so škofje način zbiranja mnenj prepustili župnijam, spet drugod so k izpolnjevanju vprašalnika povabili le izbrane vernike in duhovnike. Za to možnost so se odločili tudi pri nas. K odgovarjanju na anonimni spletni vprašalnik so tako povabili dobrih 4000 duhovnikov, redovnic in redovnikov ter laikov, članov zakonskih skupin in pastoralnih župnijskih svetov.

Ne spreglejte