Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
7.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada sindikati pogajanja

Četrtek, 21. 2. 2013, 7.05

7 let, 12 mesecev

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja brez napredka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V več kot dvournih pogovorih med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja kakšnega napredka ni bilo.

Na sindikalni strani še vedno pričakujejo spremembo zakona o izvrševanju proračuna. Vlada jim doslej ni prisluhnila, sindikati pa so se o tem začeli pogovarjati tudi s poslanskimi skupinami. Na sindikalni strani še vedno pričakujejo, "da bo vlada našla dovolj moči, da gre v DZ s predlogom za spremembo zakona o izvrševanju proračuna", je po srečanju pojasnil vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

"Makroekonomska situacija ali pa fiskalna situacija ostane popolnoma enaka" Po njegovih besedah se zaradi spremembe zakona o izvrševanju proračuna ne bo spremenilo proračunskih okvirjev, "makroekonomska situacija ali pa fiskalna situacija ostane popolnoma enaka". Zatem pa se v naslednjem koraku, je dodal Posedi, lahko začnejo pogovarjati tudi o ukrepih. Mora pa vlada po njegovih besedah "predlagati ukrepe, ki jih potrebuje, jih ovrednotiti". V sindikatih pa morajo ugotoviti, ali so izvedljivi ali ne.

V sindikatih torej zahtevajo, je povzel, da se vlada vrne na pozicijo, ki je v okviru tistega, za kar se je dogovorila s sindikati. Nato pa se, kot je bilo vedno doslej, dogovorijo o ukrepih, ki bodo omogočali vse tisto, kar država potrebuje. Posedi je ob tem ponovil, kar so zapisali tudi v eno stavkovnih zahtev, da je vlada ob sprejemanju proračuna kršila veljavne predpise - tako dogovore in kolektivne pogodbe kot zakon.

Sicer pa so se po njegovih besedah o tem že začeli pogovarjati tudi s poslanskimi skupinami, "kar lahko morda nekoliko pospeši ta razmislek". "Od jeseni do sedaj smo verjeli, da vlada je kompetentna, da vlada ima pooblastila, da vlada ima večino. V tem trenutku za nekatere od teh parametrov zagotovo vemo, da temu ni več tako, in zato se želimo pogovarjati z odločevalci in jim približati naše videnje, naš razmislek in s tem omogočiti prostor za pogajanja in za rešitve," je še pojasnil Posedi.

Pričakovanja ministra za izobraževanje so bila ob prihodu drugačna Pričakovanja vodje vladne pogajalske skupine, ministra za izobraževanje Žige Turka, so bila ob prihodu drugačna. Danes je namreč pričakoval predloge sindikatov, kje vidijo možnosti za prihranke na področju javnega sektorja. Ob odhodu pa je ugotavljal, da do teh predlogov s sindikalne strani ne pridejo.

Pri tem je ponovil, da bi v primeru, da bi videli perspektivo neke dolgoročne rešitve oz. dolgoročne racionalizacije, šel na vlado tudi po mandat za pogovore o spremembi zakona o izvrševanju proračuna.

Potem ko so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) na podlagi vladnega gradiva izračunali, da bo znižanje mase plač v javnem sektorju pravzaprav 7,75-odstotno in ne 5-odstotno, kot je trdila vlada, je bilo to tudi eno od vprašanj, o katerem so govorili danes.

Minister Turk: Ni čisto pošteno, da se ta razlika problematizira Kot je poudaril minister, ni čisto pošteno, da se ta razlika problematizira. Dejansko je namreč znižanje 5-odstotno glede na rebalans proračuna za leto 2012, 7,75-odstotno pa glede na realizacijo, torej glede na dejansko porabljena sredstva, v tem letu.

Pri tem pa je treba po njegovih besedah upoštevati, da v prvem delu lanskega leta še ni bilo učinkov zakona za uravnoteženje javnih financ. Glede na december ali zadnje tromesečje, ko je varčevalni zakon že učinkoval, pa gre po ministrovih besedah spet za znižanje, ki je v povprečju bližje petim odstotkom kot 7,75 odstotka.

Sicer pa minister ugotavlja, da na koncu "vse to balinanje s številkami" nič ne spremeni tega, koliko denarja je trenutno na voljo. Zato se je treba pogovarjati o tem, kaj je mogoče storiti, da se stroške za javni sektor zniža.

Kdaj se bodo vnovič sestali, se bodo dogovorili prihodnji teden, je pojasnil Posedi.

Ne spreglejte