Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2019,
3.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

32

Natisni članek

samohranilka Mama dodatek za delovno aktivnost

Sobota, 14. 9. 2019, 3.56

4 leta, 7 mesecev

"Počutim se ponižano," pravi mama, ki ji grozi ukinitev dodatka na delovno aktivnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

32

Vladni predlog novele zakona o socialnih transferjih, ki predvideva ukinitev dodatka na delovno aktivnost, bi materam samohranilkam vzel 200 evrov. "Ta količina denarja pomeni preživetje," se je izpovedala mama samohranilka, ki se že 20 let bori za preživetje. Obsodba na životarjenje, kot ta ukrep imenujejo v levici, neposredno ogroža preživetje kar 4.600 ljudi.

Pranje denarja, denar, bankovci
Novice Odbor DZ za delo po več urah prekinil razpravo o ukinitvi dodatka na delovno aktivnost

O spremembi predloga naj bi poslanci odločali že oktobra. Mame samohranilke zato niso pomirjene. Še več, naravnost žaljiv se jim zdi tudi komentar Tilna Božiča z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da z ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost zgolj krepijo spodbudo za zaposlovanje.

Na račun najšibkejših želijo prihraniti kar 16 milijonov evrov,  je jezno povedala mama, ki bi jo ta sprememba potisnila na rob preživetja. Po nesreči na delovnem gradbišču je pred 20 leti, ko je bila v šestem mesecu nosečnosti, izgubila moža in postala mama samohranilka.

"Sprašujem poslance, ali bi lahko preživeli s 700 evri na mesec?"

Kot je povedala sogovornica (želela je ostati anonimna), je čez noč ostala sama in se že 20 let bori za preživetje. Od svojega 15. leta je delavno aktivna. Pred dobrim letom dni je izgubila službo z izredno odpovedjo - zato, ker ni obula visokih pet. "Nisem jih obula zaradi poškodbe notranje križne vezi," je povedala. 

Zdaj dela kot prostovoljka v več društvih, za kar prejme 104 evre dodatka k delovni aktivnosti. "Počutim se ponižano. Najhuje je to, da bom izgubila dodatek. Gre pravzaprav za ponižanje vseh ljudi, ki se trudimo, da bi postali ponovno aktivni," je pojasnila mama. 

mama | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ta količina denarja pomeni preživetje, je dejala. "Vse prihodke razporejam skozi mesec," je razložila in hkrati dodala, da bi brez ljudi, ki ji pomagajo s kakšno solato, krompirjem in drugo zelenjavo, lahko bila tudi lačna.

Ker se je nesreča moža zgodila zunaj delovnega časa, njena hčerka prejema le 200 evrov pokojnine po očetu. Tako na mesec skupaj prejmeta 720 evrov, po novi ureditvi pa bi prejemali le 616 evrov. 

Pa je to dovolj za preživetje? "Vprašam vas, ali je dovolj, vprašam poslance, ali bi lahko preživeli s 700 evri na mesec in omogočali študij otroku," je dejala za ekipo oddaje Planet 18. 

Na tem vrtiljaku življenja še zdaleč ni edina. Na Inštitutu 8. marec so prejeli več kot 700 podobnih žalostnih zgodb. Če bo vlada ukinila dodatek k delovni aktivnosti in ustavila vodo na še tako slabem mlinu, se bo na pragu revščine znašlo še veliko več enostarševskih družin.

Luka Mesec
Novice Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: koalicija in Levica sestanek prestavili na jutri
Ne spreglejte