Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
17. 3. 2015,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2015, 15.01

8 let

Po pediatrični kliniki zdaj ošpice še na Idrijskem. Že 14. primer letos. (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po pojavu ošpic v Ljubljani so nove primere okužb zaznali še na območju Idrije in Cerknega, je sporočila tamkajšnja zdravstvena služba.

Zaradi novega primera okužbe so včeraj že sprožili preiskave pri vseh, ki so bili z obolelo osebo kakorkoli v stiku. Letos je bilo v okviru epidemoloških preiskav obravnavanih že več kot 500 oseb, okoli sto pa so jih cepili. 14. primer letos, spet iz tujine Gre za že 14 primer okužbe v Sloveniji letos. Za slabe tri mesece je to kar visoka številka, je pa to posledica več večjih izbruhov na bližnjem Hrvaškem, v BiH in tudi Avstriji, pojasnjuje Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ).

Vsaj polovica vseh okužb v Sloveniji je prišla iz tujine - večina iz BiH, dva, vključno z zadnjim primerom pa iz Avstrije. Za ostale primere izvor okužb ni znan.

Kaj je z medicinsko sestro Grgič Vitkova zanikala, da bi bil novi primer okužbe kakorkoli povezan s pediatrično kliniko, kjer se je, kot smo poročali, pred dobrim tednom z ošpicami okužila sicer dvakrat cepljena noseča medicinska sestra.

"Okuženi iz Idrije je bolezen prinesel iz Avstrije in ni nikakor povezan z dogodkom na pediatrični kliniki. Od tam sicer ni bilo nobenega drugega nadaljnjega primera okužbe," je povedala zdravnica.

Sporočila je še, da klinična slika okužene medicinske sestre ni bila težka in da je, kolikor je seznanjena, izpuščaj izzvenel že drugi dan. Kot je pojasnila zdravnica, je tak potek običajen pri tistih, ki so cepljeni. "Pri cepljenih se pričakuje lažji potek, prav tako se pričakuje, da niso toliko kužni."

Ponovni pozivi k cepljenju Ob novem primeru okužbe zdravstvena stroka spet poziva h cepljenju. Precepljenost je sicer v Sloveniji še vedno dokaj visoka, a vseeno odstotek nižja kot pred leti – takrat je bila 95-, zdaj pa je 94-odstotna. "Nižji odstotek je predvsem na račun Ljubljane, kjer je več takih, ki se ne odločijo za cepljenje otroka," je povedala Grgič Vitkova in dodala, da je nižja precepljenost v mestih značilna tudi v tujini.

Nad širjenje z enostavnim ukrepom Poleg cepljenja je izjemnega pomena tudi preventiva pred nadaljnjim širjenjem, je ponovno opozoril Strle. Gre za zelo enostavne ukrepe, a ključni za zmanjšanje možnosti prenosa.

Ob prvih znakih bolezni - povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in izpuščaj na koži – ne hitite k zdravniku, temveč se z njim najprej posvetujte po telefonu. Kako ukrepati naprej, bo presodil družinski zdravnik.

Ne spreglejte