Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2013,
19.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2013, 19.05

8 let, 3 mesece

Planet TV: Sodišča prisiljena v skrajno varčevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče je zavrnilo obtožnico, ki jo je zaradi napihovanja cen in aneksa za dodatna dela v predoru Šentvid tožilstvo vložilo proti Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju ter nekdanjim vodilnim na Darsu.

Poleg nekdanjega šefa SCT-ja Ivana Zidarja in Primorja Dušana Črnigoja je tožilstvo nepravilnosti osumilo tudi nekdanje direktorje in nadzornike Darsa, sedanjega ministra za obrambo Aleša Hojsa, Tomislava Nemca, Rajka Siročiča, Abdona Peklaja, Žana Jana Oplotnika in Boštjana Riglerja. Po skoraj štirih letih je tako zadeva Šentvid spet na začetku.

In kako bodo slovenska sodišča delovala letos, ko bodo zaradi 13 milijonov evrov manj morala prav vsa zategniti pasove, nekatera pa celo odpuščati? V Kranju, kjer imajo srednje veliko okrožno sodišče z zdaj še 98 ljudmi, bodo odpustili 17 kolegov. Edini povsem varni so zaradi trajnih mandatov, ne glede na svoje delo, sodniki. Z manj denarja pa se sodišča soočajo prav v času, ko je kriminala vse več.

Milijon in štiristo tisoč evrov manj bo imela na razpolago vodja kranjskega okrožnega sodišča. "To je drastičen rez, ki bo seveda nosil posledice," je dejala predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Manj bo za stroške sodnih postopkov, manj za materialne stroške, manj za plače. Samo v gorenjskem okrožju bodo morali odsloviti petino zaposlenih. Na udaru so še kako dragoceni administrativno-tehnični in strokovni kadri, ki so sodnikom pomagali hitreje razsojati. "Gre za majhna, ampak zelo zahtevna opravila, na katerih pa včasih stoji in pade odločitev," je povedala Roblekova in dodala, da bodo sodniki zdaj v tej fazi zagotovo bolj obremenjeni.

Zato se ne čudite preveč, če boste v novem letu na rešitev svojega primera čakali še nekoliko dlje. "Zagotovo je to še toliko bolj boleče, gospodarska kriza je naredila svoje, sporov je več, tako na gospodarskem področju, kot na ostalih, tudi družinskem," je še povedala Roblekova.

Pregovorno varčni Gorenjci tako rekoč nimajo več nobenih rezerv. "Obnašamo se skrajno racionalno: od tiskanja na obeh straneh, do majhnih fontov …, tako da so naše odločbe včasih že težko berljive tudi za naše stranke. Resnično gre za izredno varčno obnašanje, ki pa seveda ne vodi nikamor," je še dodala predsednica kranjskega okrožnega sodišča. Še najmanj pa v učinkovitejše in hitrejše delovanje slovenskega pravosodja, kar naj bi bila ena izmed vladnih prioritet.

Ne spreglejte