Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
20.41

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 3. 4. 2013, 20.41

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Slovenija ima le še dva meseca, da prepriča tuje vlagatelje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenija nujno potrebuje denar. Le še dva meseca ima namreč naša država, da prepriča tuje vlagatelje, naj nam prinesejo svež denar.

Tega krvavo potrebujemo za plačilo posojil in tekoče poslovanje. A premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer bi rada 100 dni. Tujina nam ne zaupa, deloma tudi zato, ker minister Čufer še ni predstavil nujnih ukrepov. Evropska trojka nam zato diha za vrat. Opozorila in pozivi novi vladi so jasni. "Predvsem si želimo, da bi hitro ukrepala na področju bančnega krča, sanacije bančnega sistema," pravi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Vlada za zdaj ne miri z dejanji, ampak z besedami. "Kar nekaj konkretnih ciljev smo si že zadali," je povedala predsednica vlade Alenka Bratušek. Ciljev, ki jih po besedah strokovnjakov v kabinetu Bratuškove nameravajo začeti uresničevati v kratkem. "V prihodnjih dneh ali urah," pravi sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič. Tu pa naletimo na paradoks. Finančni minister Uroš Čufer je poudaril, da si bo vzel kar tri mesece, da pregleda finančno stanje. Da je to preveč, meni tudi Borut Pahor, ki je še pred letom in pol sam reševal državo. "Vladi je naloženo nehvaležno delo, da spričo svojih pooblastil in moči dostikrat ukrepa hitro," pravi Pahor. Strokovnjaki v vladi pa dvomljivcem odgovarjajo. "Vlada magistrice Alenka Bratušek ni vlada kar tako, ampak ve, kaj hoče," pravi Gašpar Gašpar Mišič. Kot zatrjuje minister za finance, je treba narediti domačo nalogo, ki v zadnjih štirih letih ni bila narejena. Vendar so konkretni ukrepi še skrivnost. "Pomembna je samo forma, lokacija, vsebine se ne dotikajo. Ampak vsebina daje prave odgovore za rešitve," je povedal predsednik Združenja bank Slovenije France Arhar. Slovenija bi lahko že jeseni potrebovala evropsko pomoč, s Čuferjevimi tremi meseci premišljevanja bo časa za ukrepanje res malo. Država pa za poplačilo vseh obveznosti in normalno delovanje potrebuje okoli štiri milijarde evrov.

Ne spreglejte