Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
17.21

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2013, 17.21

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Ali bo na levici nastala nova politična stranka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na levici naj bi se ustanavljala nova politična stranka. Večinoma se omenjajo stranke LDS, Zares in TRS Matjaža Hanžka. Koliko je v tem resnice?

Stranke TRS Matjaža Hanžka, Zares Pavla Gantarja in nekdaj največja stranka LDS naj bi se povezovale v novo stranko s socialnim programom. Kreatorji nove stranke naj bi celo računali na možno zmagovito koalicijo levih strank na parlamentarnih volitvah. Podobno tisti, katere general je bil Borut Pahor. A stari prekaljeni politiki niso navdušeni nad tretjo izbiro na levici. Vidni član SD Miran Potrč je dejal, da izkušnje z zadnjih volitev in izkušnje oblikovanja strank pred dobrim letom niso dale izjemnih in dobrih rezultatov. Evropski poslanec Lojze Peterle meni, da se pri nas vedno, ko nekaj ne gre, pojavljajo nove stranke. Predsednik SD Igor Lukšič pa meni, da gre spet za nek poskus, "da bi volivce prinesli naokrog". Z Lukšičem pa se strinja celo eden izmed botrov Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Predsednik zveze Združenj Borcev Slovenije Janez Stanovnik meni, da imamo strank zadosti. Lukšič je še poudaril, da je treba politiko graditi na obstoječih, a prečiščenih strankah, namesto da nastajajo nove, kot pred prejšnjimi volitvami DL in Pozitivna Slovenija. "Navade iz biznisa prinesejo v politiko in potem je to najboljša osnova za korupcijo," je dejal Lukšič.

Kot kaže, pa iz te nove stranke, vsaj v obliki, kot jo napovedujejo nekateri, ne bo nič. Matjaž Hanžek je namreč zatrdil, da je stranka TRS nastala kot protiutež vsem že obstoječim strankam in se s strankami, ki so kadarkoli krojile državno politiko ne more združevati. Predsednik Zaresa Pavel Gantar pa je celo dejal, da je sestavljanje nove stranke, v katero bi se vključila Zares, navadna pravljica.

Ne spreglejte