Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
17. 7. 2012,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 17. 7. 2012, 21.12

8 let

Plagiatorstvo: v primeru Simčič glasni so tokrat umolknili

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že tako nizek ugled državnega zbora je potisnjen še za stopničko nižje. "Zasluge" gredo tokrat poslancu Pozitivne Slovenije Borutu Ambrožiču.

Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo v Mariboru (FERI), je pokazala, da njegova magistrska naloga vsebuje več kot 90 odstotkov tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir. Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske ekonomske fakultete.

Janković zaskrbljen "Priznam, da sem izjemno zaskrbljen zaradi te najave. Mi smo se pol ure pred vašim prihodom usedli, vključno z Borutom Ambrožičem, ki je naš kolega. Povem, da ne bomo cincali. Naša odločitev bo drugi teden. Še danes bomo poslali dve pismi, in sicer na fakulteto, na kateri je magistriral, z vprašanjem dekanu, kaj meni o tem in s prošnjo, da pojasni, in tudi fakulteti, ki naj bi ugotovila ta računalniški izpis, kaj oni s tem sporočajo. Na podlagi teh dveh odgovorov bo drugi teden sklican svet stranke in bomo sprejeli odločitev, ki bo pri nas dokončna. Na to temo nič več," je na novinarski konferenci o zadevi povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Ambrožič, ki plagiatorstvo zanika, seveda ni edini poslanec, ki ima tovrstne težave s pridobljeno izobrazbo. Eden takih je tudi nekdanji DeSUS-ov poslanec Ivan Simčič, ki naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo.

Ob razkritju afere se je Simčič znašel na prangerju. Obsodbe njegovega dejanja so se vrstile kot po tekočem traku. "Bodo pač imeli namesto šest pet poslancev. Zdaj mora malo prespat. Pričakujem, da bo odstopil," je takrat dejal Janković.

Gašpar Gašpar Mišić je poudarjal, da oseba, ki si je privoščila kaj takšnega, sploh ne bi smela kandidirati na parlamentarnih volitvah, njegova strankarska kolegica Maša Kociper pa je zatrjevala, da "si verjetno vsi želimo, da se agonija s Simčičevim spričevalom prekine in da v DeSUS-us prejmejo odločitev, ki bo prava in ki bo povrnila ugled državnemu zboru".

Pri tem je poslanka izrazila bojazen, da v stranki z odločitvijo zavlačujejo, "kar je res nespodobno". Namreč, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih po volitvah, v okraju, v katerem je bil izvoljen, pride do predčasnih volitev.

In kaj omenjena poslanca pravita ob podobnem ravnanju poslanca Ambrožiča? Nič. Kociprova nam je po telefonu pojasnila, da zadeve ne želi komentirati, Gašpar Gašpar Mišič pa nam je v SMS-u zapisal: "Izjavo je že dal predsednik na novinarski konferenci. Hvala za razumevanje. lpG"

Poklicala nas je tudi svetovalka za odnose z javnostmi PS-ja Nataša Pelko in nam pojasnila, da je že vse povedal predsednik stranke na novinarski konferenci in da njihovi poslanci dodatnih izjav ne bodo dajali.

Urad predsednika: Verodostojnost in legitimnost sta stvar osebne odgovornosti V primeru Simčič se je oglasil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da zadeva zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Kot je še izpostavil, ima poslanec Simčič priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh.

"Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost,da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," je še izpostavil Türk. Na predsednika republike smo v torek naslovili vprašanje, kako komentira Ambrožičevo ravnanje in ali bi moral poslanec stranke, ki je podprla njegovo ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah, odstopiti.

"Verodostojnost in legitimnost kateregakoli nosilca politične funkcije sta v prvi vrsti stvar njegove osebne odgovornosti. To še posebej velja za spoštovanje etičnih norm. Nihče ne more biti etičen in moralen namesto koga drugega. Tudi v primeru poslanca državnega zbora Boruta Ambrožiča – če se izkaže, da so sumi na njegov račun utemeljeni – predsednik republike poudarja, da ima poslanec priložnost, da izkaže svoje razumevanje in odnos do etike in morale v politiki in javnem življenju nasploh. Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost, da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične odgovornosti," so nam sporočili iz predsednikovega urada po objavi članka.

Ne spreglejte