Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 6. 2008,
8.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 15. 6. 2008, 8.08

8 let, 5 mesecev

Peterle: Tranzicija zlasti na mentalnem področju še ni končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na pobudo evropskega poslanca in takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta so se na gradu Bogenšperk srečali ministri prve demokratično izvoljene slovenske vlade.

Eden od zaključkov današnjih pogovorov je, da tranzicija še ni končana in da je zlasti na mentalnem področju še veliko stvari ostalo nespremenjenih, je ob današnjem srečanju povedal evropski poslanec in takratni predsednik Demosove vlade Lojze Peterle. Izmenjali so si mnenja o aktualnih političnih temah Ministri so se opoldne zbrali v atriju gradu Bogenšperk, nato pa v poročni dvorani prisluhnili koncertu dua, ki sta ga sestavljala baritonist Damjan Locatelli in pianistka Tamara Ražem. Po krajšem ogledu gradu so se nekdanji ministri, med njimi Peter Vencelj, Jože Mencinger, Janez Dular, Rajko Pirnat in Alojz Janko, umaknili na zasebno kosilo, na katerem so si izmenjali mnenja o aktualnih političnih temah.

Z Ostercem o položaju "malega kmeta" Kot je povedal Peterle, na srečanju niso sprejemali kakšnih posebnih sklepov, so se pa ministri v razgovoru dotaknili vrste aktualnih zadev. Med drugim sta s predsednikom Republiškega komiteja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v času Demosove vlade Jožefom Jakobom Ostercem pogovarjala o vprašanju stanja v kmetijstvu, predvsem položaja "malega kmeta".

Odprli so tudi nekatere druge teme, povezane z zdravjem, okoljem in vlogo kapitala, je povedal Peterle. O tako imenovanih tajkunih se po njegovih besedah niso dosti pogovarjali. Kljub temu pa evropskega poslanca veseli, da večina ministrov ohranja zelo živ stik z aktualnim dogajanjem v Sloveniji.

Spomin na Demosovo vlado je po Peterletu "izredno drag". "Zavedamo se, pred kakšno nalogo smo takrat bili. Seveda smo tudi veseli, da smo jo izpolnili v bistvenih točkah," je povedal in ob tem izpostavil osamosvojitev, prve demokratične reforme in uvedbo lastnega denarja. Kot je prepričan, je imela Demosova vlada v tem smislu prelomno vlogo.

Peterle: Kljub tolikim menjavam vlad nekateri vzorci ostajajo Je pa na današnjem srečanju po besedah nekdanjega predsednika vlade marsikdo od ministrov izrazil prepričanje, da se paradigma ni še zamenjala. "Mi smo jo takrat začeli, kljub tolikim menjavam vlad pa se nekateri vzorci nadaljujejo oziroma ostajajo," je poudaril. Kot je zatrdil, je kar nekaj ministrov danes izrazilo željo, da se tranzicija konča, pa s tem niso mislili le na odnos do podjetij v državni lasti, pač pa tudi na tranzicijo na mentalni ravni.

Sicer pa ministri do aktualne vlade, do volitev ali do vprašanja pokrajin niso zavzemali stališč, je povedal Peterle. Tudi niso bili glede vseh vprašanj enakega mnenja. Kot pa je izpostavil, je bilo glede različnih vprašanj mnogo "intelektualne zavzetosti in svežine".

Prihodnje leto se bodo ponovno srečali S srečanji bodo ministri po Peterletovo nadaljevali, saj se vedno radi srečajo. Tako bo naslednje evropski poslanec sklical že prihodnje leto. Srečanja so živahna in niso le spominska, je pojasnil. Spomnijo se sicer kakšne zgodbe, a večinoma govorijo o aktualnih zadevah. Pri tem pa je po mnenju predsednika Demosove vlade škoda, da ti pogovori niso odprti za javnost, saj tako ta ne more videti "duha, v katerem smo mi poslovali". Kot je prepričan, se je njegova vlada "za razliko od kakšnih kasnejših" veliko pogovarjala.

Čeprav je Peterletova vlada imela odbore, so teme obravnavali tudi na vladi. In niso jih obravnavali "sektorsko", je pojasnil. "Jaz sem bil vesel, če je ekonomist razpravljal o kulturi in če je kulturnik razpravljal o ekonomiji," je povedal. Kot je dejal, so bile v tem smislu so njihove seje zelo zanimive. Poleg tega po Peterletovih besedah njegova vlada ni imela raznih novinarskih konferenc o seji vlade, vloga služb za odnose z javnostmi je bila drugačna - imela je bolj tehnično vlogo in ne toliko politično kot danes. Zelo malo so tudi "investirali v varnost, pa so bili časi nevarnejši kot so danes".

Peterle: V času te vlade ni bilo afer "Ampak vsi smo preživeli, vse se je dobro izteklo," je še dodal evropski poslanec. Po njegovem prepričanju je bil pomemben duh, ki jih je takrat držal skupaj. Kot je pojasnil, se je ne nazadnje kazalo tudi v tem, da v času te vlade ni bilo afer, ni se govorilo o provizijah. "Mislim, da smo ta naš posel takrat razumeli kot služenje skupnemu interesu in na to sem ponosen," je sklenil Peterle.

Majniška deklaracija je bila temelj Demosa Majniška deklaracija, ki so jo 8. maja 1989 podpisali v Ljubljani, je bila temelj političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos). V Demos so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989-1990, in sicer Demokratična zveza Slovenije (DZS), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije.

Na prvih večstrankarskih volitvah po letu 1945, 8. aprila 1990, so stranke, združene v koalicijo Demos, s 54 odstotki dobljenih glasov volivk in volivcev dosegle zmago.

Demosova vlada je padla na izglasovanju nezaupnice Demosova koalicijska vlada je uspešno izvedla osamosvojitev Republike Slovenije od takratne Jugoslavije. Zaradi ideoloških razlik in nesporazumov je koalicija nato kmalu ob koncu leta 1991 razpadla, posledica razpada Demosa pa je bilo tudi izglasovanje nezaupnice spomladi 1992 in padec Demosove vlade Lojzeta Peterleta.

Ne spreglejte