SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pesticidi v slovenskih vodah: najslabši rezultat v jezerih

0,49

termometer

Smartinsko.jezero_druga_Jan_Grusovnik
V Sloveniji je previsoka raven pesticidov predvsem v jezerih.

V evropskih površinskih vodah je leta 2019 raven pesticidov presegala mejne vrednosti na četrtini odvzemnih mest. V podzemnih vodah je raven mejno vrednost presegla na treh odstotkih odvzemnih mest, ugotavlja Evropska agencija za okolje (EEA). V Sloveniji je bil najslabši rezultat v jezerih.

Po podatkih EEA, ki so ji jih prostovoljno posredovale posamezne evropske države, se je med letoma 2013 in 2019 raven pesticidov, ki je presegala dovoljene mejne vrednosti, v evropskih velikih, srednjih in malih rekah ter v jezerih gibala na 13–30 odstotkih odvzemnih mest.

Pregledali vzorce 54 podzemnih in 28 površinskih vod 

V podzemnih vodah EU se je ta odstotek gibal med tremi in sedmimi odstotki. Slovenija je pri tem med letoma 2013 in 2019 v podzemnih vodah vzorce preverila na 54 mestih in presežne vrednosti pesticidov zaznala v sedmih odstotkih pregledanih vzorcev.

Slovenija je v površinskih vodah vzorce vzela na 28 mestih, presežne vrednosti so zaznali na četrtini teh mest. V velikih rekah na enem odvzemnem mestu in v malih rekah na dveh mestih niso zaznali presežnih vrednosti pesticidov. V srednjih rekah so jih na 17 mestih zaznali v 18 odstotkih. Medtem so v jezerih na osmih mestih zaznali preseganje mejnih vrednosti pri polovici.

Zasledili so presežne vrednosti različnih insekticidov in herbicidov 

Presežne vrednosti so v površinskih vodah povzročili predvsem insekticida malation in imidakloprid ter herbicidi MCPA, metolaklor in metazaklor, v podzemnih vodah pa atrazin. Primerjave med državami niso na mestu zaradi razlik pri številu pregledanih vod in različnega posredovanja podatkov. Agencija namerava področje prevetriti, upoštevala bo napredek pri uresničevanju ambicij Evropske komisije na tem področju.

jagode S pesticidi najbolj onesnaženo sadje so jagode, zelenjava pa špinača Novice UKC opozarja: Previdno pri slovenskem medu, lahko je strupen Trendi Izognite se najbolj "strupenemu" sadju in zelenjavi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin