Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 2. 2008,
10.04

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 10.04

8 let, 2 meseca

Penko: Odstop od pregona pravilna odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Višji državni tožilec Boštjan Penko je za tednika Mladina povedal, da je bil odstop od pregona v zadevi Orion edina pravilna odločitev.

In dodal, da jim v preiskavi, ki jo je uvedlo sodišče, prvotnega suma kaznivih dejanj ni uspelo nadgraditi. Orion: več kaznivih dejanj goljufije Po Penkovih besedah so dokazi, ki so jih v primeru Oriona zbrali v predkazenskem postopku, utemeljevali sum, da gre za več kaznivih dejanj goljufije, ki naj bi jih storili vodilni delavci Oriona, njihovi odvetniki, notarji in sodni cenilec. Sodišče je zato ugodilo zahtevi po preiskavi in na podlagi njihovih zahtev po razširitvi preiskave to tudi večkrat razširilo. Na dan prišli tudi razbremenilni dokazi Po njegovih navedbah so na drugi strani na dan prišli tudi nekateri razbremenilni dokazi. Kot je dejal, je na začetku preiskave kazalo, da so bili oškodovanci namenoma zavedeni v zmoto glede bistvenih sestavin poslov. Iz prvih poizvedb, tudi tistih, ki jih je opravila policija, naj bi izhajalo, da so mislili, da so prišli po posojilo in bodo hišo zgolj zastavili v zavarovanje posojila, in da so šele pozneje izvedeli, da so hišo prodali Orionu.

So vedeli, v kaj se spuščajo?

"Med sodno preiskavo pa smo vsakega oškodovanca natančno zaslišali o tem, kaj je vedel in česa ne, ali je dobil določene informacije in kdaj jih je dobil, ali so podpisi na ključnih listinah njegovi, koliko časa je imel na razpolago za pregled te listine in podobno. Preiskali smo vse ključne okoliščine, na podlagi katerih lahko dokažemo obstoj ali neobstoj goljufije. Na podlagi teh dokazov, v povezavi z zagovori obdolžencev in listinsko dokumentacijo, ni mogoče več vztrajati pri trditvi, da oškodovanci niso vedeli, v kaj se spuščajo," je dejal.

Tri leta dela Po besedah tožilca odločitev, da odstopi od pregona, ni bila lahka, saj je šlo za tri leta dela: "Je bila pa to po mojem mnenju edina pravilna odločitev, edina zakonita odločitev. Ob dokazih, ki so mi bili na voljo v trenutku odločitve, kot tožilec, ki mora ravnati zakonito in v skladu s svojo prisego, torej kadar je treba, tudi v korist obdolžencev, se nisem mogel odločiti drugače."

Ne spreglejte