Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
6.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 6.47

7 let, 12 mesecev

Pejovnik brucem: Univerza je pomembno stičišče znanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Zbrali smo se, da se spoznamo, poveselimo in povemo Ljubljani, da je ljubljanska univerza vpeta v mesto in njegovo življenje, skratka, da je Ljubljana univerzitetno mesto," je dejal rektor univerze.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani poteka tradicionalna prireditev Pozdrav brucem 2012, ki jo ob začetku študijskega leta prireja Univerza v Ljubljani. Dobrodošlico vsem študentom oz. 11.000 bruckam in brucem sta zaželela ljubljanski župan Zoran Janković in rektor univerze Stanislav Pejovnik, ki je dejal, da je univerza pomembno stičišče znanja.

Zatrdil je, da so bruci izbrali dobro univerzo z najboljšimi študijskimi razmerami v državi. Poudaril je, da na univerzi delujejo dobri profesorji, ki bodo študente naučili učiti se, delovati v skupinah, biti pronicljiv in predvsem biti kritičen. To so po njegovem vrednote, v katere na univerzi verjamejo. A dobre univerze po njegovih besedah ni brez dobrih študentov. Kot je dejal, so bruci danes pričeli "enega najlepših in najbolj plodovitih obdobij svojega življenja".

Svetoval ji je, naj upoštevajo vrednote, ki se danes močno pogrešajo: resnicoljubnost, prostovoljnost, sočutje do človeka, etična in moralna načela, predvsem pa naj govorijo resnico, pa naj je še tako grda, in naj ne stremijo k oblasti.

Koledarsko leto 2012 bodo končali v rdečih števlikah Ob robu prireditve je Pejovnik dejal, da so koledarsko leto 2012 nekako preživeli, čeprav bodo pri bilanci končali v rdečih številkah. "Kako bomo to pokrili, ta hiš še ne vemo, vsekakor pa v dogovoru s pristojnim ministrstvom oz. vlado," pravi Pejovnik in dodaja, da bo leto 2013 izjemno kritično, ker bodo prvikrat vpisovali veliko število petih letnikov drugega bolonjskega programa.

To po njegovih besedah pomeni dodatno obremenitev za univerzo in Pejovnik si ne zna predstavljati, kako bi lahko ob dodatni obremenitvi še eno leto zapored krčili sredstva, namenjena za univerzo. Kljub temu rektor ljubljanske univerze študentom zagotavlja, da bodo "kvaliteto obdržali", se pa bodo o vseh pomembnejših potezah, ki jih bo sklenila univerza, z njimi posvetovali.

Glede ukinjanja študijskih programov kot ene od možnosti pa je Pejovnik omenil, da ima vsak študent zakonsko zagotovilo, da bo lahko končal študij po programu, v katerega je vpisan. Tudi če bi določen program letos ukinili, morajo drugi, tretji ali četrti in peti letnik bolonjskega študija izvajati do konca, saj morajo imeti vsi študenti možnost, da po programu, po katerem so se vpisali, tudi diplomirajo.

Univerza po njegovih besedah svojega stališča glede predloga novele zakona o visokem šolstvu, ki ga je vlada poslala v državni zbor, ni spremenila. "Vztrajamo, da mora nacionalna agencija za kakovost ostati neodvisna agencija za akreditiranje programov in da so posegi v zakon mogoči samo na osnovi skrbnega dialoga, nikakor pa ne na osnovi diktata," je še dejal rektor ljubljanske univerze.

ŠOS zbira podpise za svoj predlog zakona o štipendiranju Na prireditvi za bruce se je sicer Študentska organizacija Univerze v Ljubljani letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih, na stojnicah pa se predstavljajo fakultete in akademije.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je z današnjim dnem pričel zbirati podpise za svoj predlog novega zakona o štipendiranju. Kampanja poteka v vseh univerzitetnih središčih in študentskih klubih pod sloganom Dostopna izobrazba - izhod iz krize.

Več novosti na zakonodajnem področju Novo študijsko leto bo očitno zaznamovalo tudi več novosti na zakonodajnem področju. Obetajo se zakonodajne spremembe na področju visokega šolstva, vlada se je morala spopasti tudi z vprašanjem financiranja visokošolskih zavodov. Kljub očitkom je namreč vlada v DZ že poslala novelo zakona o visokem šolstvu, čeprav po navedbah visokošolske skupnosti ta nima njihovega soglasja. Očitkov je deležna tudi uredba o financiranju visokošolskih in drugih zavodov, za katero so nekatere univerze napovedale ustavno presojo.

V primerjavi z lani je študentov manj V prvem prijavnem roku je bilo na fakultete, akademije in visoke strokovne šole sprejetih 13.370 novih študentov, v drugem roku pa še dodatnih 4743, kažejo podatki visokošolskih prijavno-informacijskih služb na podlagi prijav prvih želja študentov. Nekaj jih bo svoj študij izbralo še v tretjem roku, ki bo potekal od danes do 5. oktobra na tistih visokošolskih zavodih, kjer so še prosta vpisna mesta. Letos je sicer študentov manj, v primerjavi z lani so se zmanjšala tudi vpisna mesta na vseh študijskih področjih, manj pa je tudi novih študijskih programov.

Ne spreglejte