Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 16.21

8 let

Pavliha sprašuje Jarca o sredinski črti v Piranskem zalivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec Marko Pavliha (SD) je na kmetijskega ministra Iztoka Jarca naslovil pisno poslansko vprašanje.

Sprašuje ga, zakaj je ministrstvo v načrtu upravljanja z morskim ribištvom v vodah, ki so v pristojnosti Slovenije, uporabilo tudi "škodljivo" zvezo "z upoštevanjem sredinske črte v Piranskem zalivu". Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je proti koncu lanskega leta pripravilo načrt upravljanja z morskim ribištvom v vodah, ki so v pristojnosti Slovenije, ki naj bi ga sprejela vlada. Načrt med drugim v poglavju o ribolovnem morju navaja tabelo z naslovom Površine ribolovnega morja Republike Slovenije, pojasnjuje Pavliha. "Nezaslišana in skrajno škodljiva postavka" Podatki so po njegovih pojasnilih prikazani po uredbi o določitvi slovenskega ribolovnega morja, potem pa tudi na podlagi "nezaslišane in skrajno škodljive postavke", namreč "z upoštevanjem sredinske črte v Piranskem zalivu". Na koncu je navedena še razlika v površini. Čeprav Pavliha upa, da gre za spodrsljaj oziroma napako, ministra Jarca vseeno sprašuje, "kako lahko pričakujemo pravično odločbo kakršnegakoli mednarodnega sodišča ali sporazum v prid celovitosti Piranskega zaliva, če slovenska vlada oziroma njena ministrstva javno ali dostikrat neformalno upoštevajo sredinsko črto, ki bi morala biti popolnoma nepomembna in neobstoječa, čeprav jo zaradi strahu pred sosedi vseskozi spoštuje večina slovenskih ribičev?"

"Vseskozi sami sebi zabijamo žeblje v hlapčevsko krsto"

Poslanec še dodaja, da se "tovrstni polovičarski pristanki dogajajo od osamosvojitve dalje, bodisi v praksi ali pa celo v obliki pravnih aktov, kar pomeni, da si vseskozi sami sebi zabijamo žeblje v hlapčevsko krsto". Ob tem od ministra bolj kot odgovor pričakuje spremembo omenjenega načrta in bolj pazljivo ravnanje v prihodnje.

Ministrstvo meni, da ne gre za prejudiciranje meje Na ministrstvu so se na poslančevo vprašanje danes odzvali s pojasnilom, da je omenjeni načrt - ta je še v v medresorskem usklajevanju - gospodarski program za razvoj ribištva, namenjen uskladitvi slovenske ribiške flote z ribolovnimi viri zaradi trajnostnega razvoja ribištva in tako v nobenem primeru ne prejudicira državne meje na morju.

Hkrati dodajajo, da so pri pripravi načrta upoštevali uradne zemljevide in trenutno veljavne predpise, ki določajo ribolovne cone. To dokazujejo tudi zemljevidi, ki v načrtu prikazujejo ribolovna območja in ne vsebujejo sredinske črte Piranskega zaliva.

Ministrstvo priznava neustrezno delovno dikcijo Priznavajo pa, da je res, da je ministrstvo v osnovni različici predloga v eni izmed tabel prikazalo površino morja, kjer slovenski ribiči v glavnem lovijo, in površino, kjer ribolova v večini ne izvajajo. Ti dve območji sta bili v tabeli ločeni z neustrezno delovno dikcijo t.i. sredinske črte v Piranskem zalivu, ki je v zadnji različici načrta ni več.

Ne spreglejte