Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
13.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 13.55

8 let, 1 mesec

Osnovnošolci imajo solidno znanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preverjano znanje osnovnošolcev pri slovenščini, matematiki in angleščini je solidno, manjka pa jim samostojnosti in kritičnosti, je dejal Janez Bečaj.

Bečaj, predsednik državne komisije za vodenje nacionalnega preverjanja znanja, je opozoril, da učencem na splošno manjka kritičnosti, samostojnosti ter iznajdljivosti v manj znanih situacijah. Pri tem je izpostavil poročilo komisije za slovenščino, ki ugotavlja, da imajo učenci največ težav pri samostojnem tvorjenju besedila ter pri nalogah, ki zahtevajo samostojno ugotavljanje razlogov in argumentiranje razumevanja besedila. Primanjkuje jim kritičnosti Podobno tudi matematiki ugotavljajo, da imajo učenci pomanjkljivo znanje pri načrtovanju in izpeljavi reševanja zahtevnejših besedilnih problemov, pri nalogah s sklepanjem ter pri reševanju kompleksnejših matematičnih problemov. Predmetna komisija za zgodovino pa učiteljem priporoča, naj več pozornosti namenijo kritičnemu pogledu na probleme, saj so ti večkrat obravnavani enostransko - bodisi pozitivno ali negativno.

Nihanja v regijah

Predsednica komisije za osnovno šolo Jana Kalin je izrazila zaskrbljenost nad stanjem v regijah, ki imajo po podatkih poročila najslabše rezultate. To naj bi bili v večini primerov podravska in pomurska regija. Bečaj je ob tem opozoril, da je "nevarno" govoriti o regijah z boljšimi oziroma slabšimi rezultati, saj iz poročila niso razvidni vzroki za razlike. Vzroki za nihanja so lahko po njegovih besedah zelo različni, od težjih pogojev šol do nižje kakovosti in drugih.

Predstavnica komisije za vrtce Ljubica Marjanovič Umek pa je bila skeptična do nekaterih rezultatov in meritev iz poročila. Poudarila je, da rezultati letnega poročila niso dovolj, da bi lahko dobili celovito sliko stanja. Zato bi bilo po njenem mnenju treba opraviti tudi zunanje evalvacije.

Člani sveta so ob sklepu razprave soglasno pozdravili poročilo ter ga ocenili kot korektno in primerno za nadaljnje pedagoško delo v šolah.

Ne spreglejte