Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 18.36

8 let

Opozicija predlaga spremembe volilne zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Opozicijske poslanske skupine s prvopodpisanim Jožefom Školčem (LDS) so v parlamentarno proceduro vložile spremembe volilne zakonodaje.

S spremembami bi po njihovih besedah odpravili nekatere pomanjkljivosti in nedorečenosti veljavne zakonodaje. Spremembe zakona o volitvah v državni zbor in zakona o predsedniških volitvah se nanašajo predvsem na glasovanje volivcev iz tujine ter sestavo volilnih odborov. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Školč, vsake volitve odprejo določena vprašanja in pokažejo na področja, kjer veljavni predpisi niso dovolj natančni, ali pa sprožijo dvom v izid glasovanja. Darja Lavtižar Bebler (SD) je pojasnila, da predlagatelji ne spreminjajo volilnega sistema, temveč le predlagajo spremembe, ki so nujne zaradi dveh odločb ustavnega sodišča ter slabih izkušenj z zadnjih predsedniških volitev. Treba je namreč odpraviti možne napake, ki bi vnašale dvom v poštenost in regularnost volitev, pravi poslanka.

Pomisleki glede glasovanja volivcev iz tujine po pošti

Na zadnjih volitvah, in sicer predsedniških, je bilo v ospredju glasovanje volivcev iz tujine po pošti, ki je vzbujalo določene pomisleke. Zato v opozicijskih poslanskih skupinah predlagajo spremembe zakona o volitvah v državni zbor, s katerimi bi jasneje določili način glasovanja. Slovenskim državljanom v tujini, ne glede na to, ali tam stanujejo začasno ali stalno, bi se tako omogočilo glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ali po pošti, pri čemer pa bi morali željo po glasovanju po pošti ti volivci sporočiti Državni volilni komisiji.

Brez pošiljanja praznih glasovnic Volilne karte bi se izdale le tistim, ki so izrecno izrazili željo po glasovanju po pošti, zakon pa ne bi - kot je veljalo na tokratnih predsedniških volitvah - omogočal pošiljanja praznih glasovnic vsem, ki so vpisani v evidenco volilne pravice državljanov s stalnim prebivališčem v tujini. Glasovanje po pošti bi se opravilo pred dnem, ki je določen kot dan glasovanja, upoštevale pa bi se samo glasovnice, ki bi prispele do 19. ure na dan glasovanja. Volilna karta bi poleg tega morala biti potrjena in podpisana, svoj podpis pa bi morali volivci pred tem overiti.

Virant do sprememb zadržan

Minister za javno upravo Gregor Virant je komentiral predstavljen predlog opozicije za spremembe volilne zakonodaje, ki se nanašajo predvsem na glasovanje volivcev iz tujine ter sestavo volilnih odborov. "Najprej je treba te spremembe preučiti," je dejal Virant. Kot je dejal, ima občutek, da je bilo letošnje glasovanje po pošti izpeljano korektno, čeprav je bilo strahov, da ne bo.

Po Virantovih besedah ni bilo nič narobe z glasovnicami in tudi nihče ni konkretno povedal, da bi bilo z glasovanjem po pošti kaj narobe. Glede predloga opozicije, da bi se morale glasovnice iz tujine na volilno komisijo dostaviti do 19. ure na dan glasovanja, Virant pravi, da bo to problem, saj je ustavno sodišče že pred časom izdalo odločbo, s katero je zakonodajalcu naložilo, da ta rok podaljša.

Ne spreglejte