Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 3. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 3. 2014, 14.26

8 let, 5 mesecev

Odstop vlade malo verjeten, "zato bomo še eno leto hudo trpeli"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Politični analitik Miro Kline meni, da je razveljavitev zakona dovolj, da vlada odstopi, Matej Makarovič pa vladi svetuje, da resno razmisli, ali Sloveniji še prinaša kakšno dodano vrednost.

Potem ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, se postavlja vprašanje, kaj takšna odločitev pomeni za vlado, ki je predpis pripravila. Bi morala ministrska ekipa Alenke Bratušek zaradi neustavnega nepremičninskega davka prevzeti odgovornost in odstopiti?

O tem smo povprašali analitika Mira Klineta s fakultete za družbene vede in Mateja Makaroviča s fakultete za uporabne družbene študije.

Medtem ko Kline meni, da bi morala vlada odstopiti, je Makarovič dejal, da razveljavitev zakona ne more biti razlog za njen padec. "Je pa res, da bi se morala zdajšnja vlada na splošno zamisliti nad učinki svojega dela oziroma nad tem, ali njen obstoj Sloveniji sploh prinaša kakšno dodano vrednost. To je ključno vprašanje. Razveljavitev enega od zakonov je namreč samo delček v celotni zgodbi," je povedal.

Kline: Vlada se je odločila, da bo vladala do konca mandata Kline je ob tem poudaril, da bi morali odstopiti tudi vsi tisti, ki so pomagali to vlado sestaviti. "Oni bi se morali umakniti, ker so pravzaprav povzročili to krizo," meni. Da bi se to zares zgodilo, po njegovih besedah sicer ni nobene verjetnosti, saj to ni tako preprosto.

Kot je še dejal, se je vlada odločila, "da bo vladala do konca mandata, to pa ugaja tudi vsem poslancem, ki tudi ne bodo glasovali, da bi se to zgodilo". "Zato bomo še eno leto hudo, hudo trpeli, preden bomo Slovenci lahko kaj naredili kot volivci," je prepričan Kline.

Ne spreglejte