Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2008,
15.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 6. 2008, 15.56

8 let, 5 mesecev

Odstavili Markeša, nastavili Koširja, odhaja Zdolšek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet časopisa Delo je podprl predlog uprave za razrešitev odgovornega urednika Janeza Markeša, na njegovo mesto pa je predlagal njegovega namestnika Darijana Koširja.

Razrešitvi Markeša, ki je 1. avgusta 2007 zamenjal Petra Jančiča, je nasprotoval član nadzornega sveta Stojan Zdolšek. Ker je bil pri tem preglasovan, je na seji podal odstopno izjavo in izstopil iz nadzornega sveta. Zdolšek: Markeš je svoje delo opravljal zelo dobro Sedaj že nekdanji član nadzornega sveta Dela Stojan Zdolšek je ob tem dejal, da je Janez Markeš svoje delo opravljal zelo dobro, da je "v teh desetih mesecih časopis dvignil na visoko raven", da je v celoti izvrševal program, ki ga je predstavil in da je zagotavljal zavezo javnosti, avtonomijo časopisa ter neodvisnost in politično nevtralnost medija kot takega. Razlogi, zaradi katerih je nadzorni svet Dela sprejel sklep o začetku postopka za njegovo razrešitev, Zdolška niso prepričali.

Kolšek: Današnji sklep me ni presenetil

Predsednik aktiva novinarjev Dela Peter Kolšek pa je dejal, da ga je močno presenetil že predlog o razrešitvi odgovornega urednika, zato ga današnji sklep nadzornega sveta ni. "S tem pa ni rečeno, da nam je kaj bolj jasno, kaj pomeni to, kar nadzorni svet imenuje nekooperativnost z nadzornim svetom oziroma z upravo," je povedal. Kolšek sicer meni, da so razlogi lahko tudi politični. "Moram pa priznati, da meni ta hip niso prav prezentni," je še dodal.

"Markeš je zaviral razvojne projekte" Predsednik uprave Dela Peter Puhan je začetek postopka za razrešitev Markeša sprožil "zaradi zaviranja razvojnih projektov in nesprejemanja ekipnega sodelovanja", nadzorniki pa so njegov predlog z večino podprli.

Predsednik uprave napisal pismo Predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem je pojasnila, je predsednik uprave napisal lastnikom in nadzornemu svetu pismo, v katerem je predstavil problematiko in ne nazadnje tudi povedal, da če v takšnih razmerah takoj ne pristopijo k reševanju problematike, svoje vloge na Delu ne vidi več.

Starina Kosmova je "kategorično" zavrnila, da bi predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot Markešu naročil, naj prične v svoji uredniški politiki favorizirati Boruta Pahorja. Prav tako je zavrnila, da naj bi sama očitala Markešu, da favorizira stranko Zares. "Sploh nismo govorili o tem," je pojasnila.

Novi odgovorni urednik bo Darijan Košir Pomočnik odgovornega urednika Dela Darijan Košir je po seji nadzornega sveta Dela povedal, da mu je nadzorni odbor ponudil mesto odgovornega urednika Dela, ki ga je tudi sprejel. Funkcijo novega odgovornega urednika naj bi predvidoma nastopil v treh tednih. Še prej mora namreč nadzorni svet razrešiti zdajšnjega urednika Janeza Markeša.

Košir: Prepričal sem s svojim delom Po prepričanju Koširja je nadzorni svet pri tem, da mu je ponudil mesto odgovornega urednika, prepričal s svojim delom, ne samo v mandatu, ko je bil sam odgovorni urednik, ampak tudi zdaj, ko je bil dva mandata namestnik odgovornega urednika in je časopis "v veliki meri visel v njegovih rokah. Očitno je bil to argument, s katerim so nadzorniki prišli k meni s ponudbo, naj prevzamem to funkcijo," je dejal in dodal, da tega ni pričakoval.

"Naredil bom vse, da se položaj v hiši umiri" Kot novi odgovorni urednik Dela bo, kot je dejal, skušal narediti vse, da se položaj "v hiši umiri, da bodo ljudje začeli normalno delati in da se bo politika umaknila iz časopisa". Natančnejšega načrta o tem, kako ustaviti padanje naklade Dela, pa sicer zaenkrat še nima. "Treba se je usesti in razmisliti, kakšni so trendi v časopisni industriji, ki velja za eno najbolj depresivnih nasploh, nato pa najti rešitve, kako te trende ustaviti," je dejal in dodal, da je to zelo kompleksna reč, ki je ni mogoče izpeljati v nekaj mesecih.

Lastniki se ne bodo vmešavali v uredniško politiko Na vprašanje, ali je od lastnikov dobil kakšno zagotovilo, da se ne bodo vmešavali v uredniško politiko časopisa, je odgovoril, da je takšno zagotovilo dobil in da položaja brez takšnega zagotovila ne bi sprejel. Dosedanje navedbe o poskusih vplivanja lastnikov na uredniško politiko pa na splošno vidi kot "malo prenapihnjene". "Sam dobro poznam odnos med lastniki in novinarji, zato lahko zagotovim, da ni tako hudo in da se da ta razmerja med lastniki in novinarji lepo urediti," je dejal in dodal, da hujšega problema pri tem ne vidi.

Košir se ponovno vrača na mesto odgovornega urednika, potem ko je bil s tega položaja predčasno razrešen sredi septembra 2005, ko je o njegovi razrešitvi prav tako glasoval nadzorni svet Dela.

Direktor hkrati odgovorni urednik? Lastniki Dela so na skupščini pred sejo nadzornikov sprejeli spremembe statuta, na podlagi katerih se pristojnost imenovanja odgovornih urednikov prenese na upravo, kar je predlagal predsednik uprave Dela Peter Puhan in kar so na Delu poznali že v preteklosti. "Spremembe statuta predsedniku uprave zagotavljajo, da si lahko oblikuje vodstveno ekipo, ki zagotavlja sodelovanje vseh pri izvajanju poslovnega načrta. S tem bodo tudi zagotovljeni pogoji vodenja, s pomočjo katerih predsednik uprave ni le odgovoren za poslovne rezultate v podjetju, ampak ima tudi vzvode za njihovo zagotavljanje," je dejal Puhan.

Jančič: Menjava tik pred volitvami je tvegana

Po oceni predsednika Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), ki je tudi zaposlen na Delu, Petra Jančiča, je zamenjava odgovornega urednika Dela Markeša tik pred volitvami tvegana. Po njegovem se bodo nadzorniki in lastniki morali vprašati, kako sprejemajo odločitve.

Repovž: Menjava je posledica nasilnega imenovanja urednikov Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž pa je menil, da je zdajšnje dogajanje na Delu tudi posledica dejstva, da je imelo Delo od leta 2003 dva odgovorna urednika - Petra Jančiča in Janeza Markeša -, ki sta bila na položaj urednika imenovana na silo, to je brez soglasja novinarjev.

Ne spreglejte