Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2008,
19.29

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2008, 19.29

8 let, 6 mesecev

Obsodba zaradi groženj Rudiju Vouku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sodišče v Celovcu na avstrijskem Koroškem je danes obsodilo 58-letnega Avstrijca na štiri mesece pogojne zaporne kazni zaradi groženj odvetniku iz vrst slovenske manjšine Rudiju Vouku.

Obsojeni je Vouku zaradi njegovih prizadevanj za dvojezično topografijo v elektronski pošti grozil, da ga bo "obrzdal" in mu "dal lekcijo". 58-letni avstrijski Korošec je sporno vsebino novembra lani poslal po elektronski pošti odvetniški zbornici avstrijske Koroške. Na sodišču ni znal pojasniti, zakaj je to storil, in povedal, da mu je žal.

Poleg tega je v pismu tudi trdil, da naj bi Vouk s ceste odrinil dva avtomobila, zaradi česar naj bi ta bila popolnoma uničena. Zaradi te trditve pa sodišče danes ni izreklo obsodbe, ker je obtoženi izjavo preklical še pred uvedbo postopka. Kot je dejal obtoženi, je govorico slišal v kavarni.

Vouk je že leta na sodišču dokazal neveljavnost enojezične table Odvetnik Vouk je leta 2001 dosegel prvo odločbo avstrijskega ustavnega sodišča v korist dodatnim dvojezičnim krajevnim tablam na avstrijskem Koroškem. Leta 1994 ga je namreč policija kaznovala zaradi prehitre vožnje v kraju Škocjan, Vouk pa se je pritožil, češ da krajevna tabla, ki obenem pomeni tudi omejitev hitrosti na 50 kilometrov na uro, zaradi zgolj nemškega napisa ni bila veljavna. V skladu s 7. členom Avstrijske državne pogodbe (ADP) bi na njej namreč moralo biti zapisano tudi slovensko ime kraja. O Voukovi pritožbi zaradi izreka kazni je na koncu moralo razsoditi avstrijsko ustavno sodišče, ki je odločilo za dvojezičen napis. Odvetnik je kazen zaradi prehitre vožnje moral vseeno plačati.

Vouk je najbolj viden predstavnik "samoovadenih" Vouk je bil obenem tudi najbolj viden predstavnik koroških Slovencev, ki so v zadnjih letih za malenkost prekoračilo hitrost v krajih z zgolj enojezično krajevno tablo in so se nato sami ovadili zaradi prehitre vožnje. S takim postopkom skušajo na ustavnem sodišču doseči dodatne odločbe za dvojezične topografske napise v krajih, kjer je več kot deset odstotkov prebivalcev s slovenskim pogovornim jezikom.

Sodnik: Obravnavanega primera ne gre omalovaževati

V utemeljitvi obsodbe na štiri mesece pogojne zaporne kazni zaradi groženj je sodnik danes v Celovcu dejal, da obravnavanega primera ne gre omalovaževati. "Ne moremo sprejeti, da se grozi človeku, ki ima drugačno politično mnenje," je pojasnil sodnik.

Obsodba sicer še ni pravnomočna. Obsojenec jo je sprejel, vendar državni tožilec še ni podal svojega stališča.

Ne spreglejte