Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2008,
12.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 18. 5. 2008, 12.40

8 let, 5 mesecev

Objavljen pravilnik o celostni podobi organov državne uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Uradnem listu je bil minuli teden objavljen pravilnik o celostni podobi organov državne uprave, ki vključuje tudi znake za posamezna ministrstva.

Ti so bili predstavljeni že v predlogu, ki je bil v medresorsko usklajevanje posredovan decembra lani in je takrat v javnosti zbudil kar nekaj zanimanja. Vabilo poslano le trem agencijam Kot je znano, so posredovanje predloga celostne grafične podobe organov državne uprave v medresorsko usklajevanje v javnosti spremljali tudi pomisleki. Nekateri oblikovalci so bili do njega kritični, vsi niso bili zadovoljni s postopkom izbire avtorja (oglaševalsko agencijo PAN), saj je bilo vabilo za oddajo ponudb poslano le trem agencijam. Minister za javno upravo Gregor Virant je nasprotno izbrano grafično podobo zagovarjal kot simpatično, enostavno in svežo.

Pravilnik je izdal minister Virant. Po njegovi objavi so na ministrstvu za javno upravo pojasnili, da je bil podpisan 23. aprila po opravljenem medresorskem usklajevanju z vsemi ministrstvi in vladnimi službami.

Knežjega kamna ne bo Pravilnik podrobneje določa uporabo logotipa, katerega del je lahko tudi piktogram oziroma znak posameznega ministrstva. Slednji so kot priloga navedeni za 15 ministrstev, med njimi pa ni znaka za kabinet predsednika vlade, kjer je bil v razpravi kot možna opcija knežji kamen. Kabinet je "že ob obravnavi sporočil, da bo uporabljal dosedanje državne simbole," so še pojasnili na ministrstvu.Proti uporabi knežjega kamna je sicer ostro protestiral koroški deželni glavar Jörg Haider.

V pravilniku je sicer določeno, da organi v sestavi ministrstev uporabljajo piktograme ministrstev, upravne enote piktogram ministrstva za javno upravo. Predstojniki organov (razen načelnikov upravnih enot) lahko določijo drugače oblikovane piktograme, vendar njihova oblika ne sme odstopati od osnovnih oblikovalskih izhodišč, ki so določena s piktogrami v tem pravilniku.

Uporaba s soglasjem ministrstva Uporaba piktogramov vladnih služb, ministrstev in organov v sestavi ministrstev, ki niso določeni s tem pravilnikom oziroma se od njih razlikujejo, je dopustna s soglasjem ministra, pristojnega za upravo. Velikost piktograma ne sme presegati velikosti grba Republike Slovenije v logotipu, je med drugim še zapisano v pravilniku.

Kot ta določa, naj bi se celostna podoba v celoti uveljavila do 31. decembra, v vmesnem obdobju pa bodo organi državne uprave uporabljali obstoječe podobe. Stroški se zaradi novih tiskovin ne bodo povečevali, saj se bo na novo celostno podobo prehajalo postopoma in bodo uporabljene vse tiskovine, ki jih organi uporabljalo trenutno in so prednatisnjene, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Ne spreglejte