Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2012,
12.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 4. 10. 2012, 12.34

7 let, 12 mesecev

Občinam v 2013 in 2014 povprečnina v višini 536 evrov na prebivalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavniki reprezentativnih združenj občin - Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije, ter ministrstva za finance so včeraj parafirali, danes pa podpisali dogovor za leti 2013 in 2014.

Dogovor predvideva višino povprečnine na prebivalca v znesku 536 evrov. Poleg določitve povprečnine, to je na prebivalca v državi ugotovljenega primernega obsega sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin, so predstavniki občin in ministrstva za finance v dogovor zapisali tudi, da vlada zadolžuje ministrstvo za pravosodje in javno upravo, da v sodelovanju z resornimi ministrstvi do 15. oktobra letos pripravi zakon za uravnoteženje javnih financ za občine s ciljem znižanja stroškov zakonskih nalog občin do višine 10 odstotkov, so danes sporočili iz Skupnosti občin Slovenije.

Poleg tega so se dogovorili tudi, da vlada zadolžuje ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da do 1. novembra letos vladi posreduje v sprejem uredbo, ki bo določala metodologijo določanja cen komunalnih storitev, po kateri bodo občine s 1. januarjem 2013 lahko obračunale polno lastno ceno komunalnih storitev.

Zakon o financiranju občin se v tem trenutku ne spreminja Kot navajajo na Skupnosti občin Slovenije, so se dogovorili tudi, da se zakon o financiranju občin v tem trenutku ne spreminja. "Ministrstvo za finance je sicer vztrajalo, da bo v zakon poseglo, vendar bo k sodelovanju povabilo tudi obe reprezentativni združenji," so zapisali na skupnosti.

Povprečnina za letošnje leto bi morala znašati že 630 evrov Glede dogovarjanj o povprečnini za leti 2013 in 2014 so predstavniki občin sekretarju ministrstva za finance Alešu Živkoviču na sredinem tretjem krogu pogajanj med drugim izpostavili dejstvo, da bi povprečnina za letošnje leto, ki znaša 543 evrov, glede na zakonodajo morala znašati že 630 evrov.

Ob tem predstavniki občin navajajo, da povprečnina zaostaja za stroški že vsaj tri leta, saj izračuni kažejo, da imajo občine višje stroške zaradi nalog, ki jih je državna raven v preteklih letih prenesla na lokalno raven. Sekretar Živkovič je sicer po navedbah Skupnosti občin Slovenije zagotovil, da bo pristojno ministrstvo pripravilo zakon, ki bo zmanjšal stroške občinam in da bo to sprostilo nekaj občinskih sredstev.

Ne spreglejte