Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
9.37

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 9.37

8 let, 6 mesecev

Ob prazniku Ljubljane koncert štipendistov MOL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mestna občina Ljubljana (MOL) danes obeležuje praznik Ljubljane - dan prve omembe Ljubljane kot mesta v pisnih virih leta 1243.

S Slovensko znanstveno fundacijo ob prazniku pripravljajo koncert štipendistov MOL, ki bo ob 19. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše. Zbrane bo nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Spomin na Primoža Trubarja V jubilejnem Trubarjevem letu se na ta dan spominjamo tudi pomembnega mejnika v življenju velikega Slovenca Primoža Trubarja (1508- 1586), ki se je 14. aprila 1528 vpisal na dunajsko univerzo, so kot dodaten razlog za današnji koncert navedli na MOL. Na koncert so povabili tudi mestne svetnice in svetnike, častne meščanke in meščane ter nekdanje ljubljanske županje in župane.

Ljubljana praznuje kar dvakrat Sicer pa Ljubljana praznuje mestni praznik dvakrat. Poleg mestnega praznika Ljubljane 9. maja - dneva miru je mestna uprava v času župana Jožeta Strgarja v statut MOL vpisala še 14. april - dan prve omembe Ljubljane kot mesta v pisnih virih.

Takrat so namreč v tradicijskem kodeksu proštije v Reihcesbergu ob reki Inn našli zapisano nedatirano notico, s katero je Amilbert iz Kollnitza pri Št. Pavlu na Koroškem podaril tej proštiji posestvo, ki ga je imel v današnji Spodnji Avstriji. Med pričami te podaritve, ki jo zgodovinarji datirajo v čas med majem in oktobrom 1144, je na drugem mestu omenjen Ulrik iz Ljubljane, vojvodov brat, Odalricus de Laibach, frater ducis. Ulrik je bil iz koroške vojvodske rodbine Spanheimov in je bil brat koroškega vojvode Henrika V.

V letu 2002 so v Kapiteljskem arhivu v Vidmu našli pergamentni list, na katerega so dali kanoniki oglejskega kapitlja zaradi ohranjanja spomina v liturgične namene zapisati imena umrlih dobrotnikov, ki so njihovi ustanovi podarili posest. Na seznamu je kratka notica, da je 25. novembra umrl odvetnik Rudolf, ki je podaril kanonikom 20 kmetij ob Gradu Ljubljana. Rudolfovo podaritev zgodovinarji datirajo v čas med letoma 1112 in 1125 in do naslednjega možnega odkritja je čas med letoma 1112 in 1125 čas najstarejše omembe Ljubljane kot mesta v pisnih virih.

Dan prve omembe Ljubljane kot mesta v pisnih virih bodo letos v MOL počastili tudi na skupnem praznovanju obeh praznikov Ljubljane, ko se bodo na slavnostni seji mestnega sveta 9. maja spominjali zmage nad okupatorjem in odstranitve bodeče žice, ki je med drugo svetovno vojno obdajala Ljubljano.

Ne spreglejte