Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 6. 2008,
15.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 15. 6. 2008, 15.12

8 let, 5 mesecev

O pokrajinah se razpravlja že več kot desetletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Razmišljanja o ustanovitvi pokrajin niso nova; posveti, strokovne skupine, priprave izhodišč, iskanje konsenza o možnih variantah pokrajinskega zemljevida so ena od stalnic že več kot desetletje.

Leta 1993 je bila ustanovljena služba za lokalno samoupravo, da bi izvedla reformo lokalne samouprave, ki je bila uvedena leto kasneje z ustanovitvijo novih občin. Pokrajine - vmesna stopnja med občinami in državo Reforma lokalne samouprave je že na samem začetku ob ustanovitvi občin predvidevala tudi ustanovitev pokrajin kot drugega nivoja lokalne samouprave oziroma vmesne stopnje med občinami in državo. Osnovni zakon o lokalni samoupravi, uveljavljen leta 1994, je namreč vseboval tudi posebno poglavje o pokrajinah in tako kot ustava predvideval prostovoljno ustanavljanje pokrajin.

Kot razlogi za ustanovitev pokrajin so se ves čas omenjali doseganja hitrejšega, bolj uravnoteženega razvoja in decentralizacije države, potreba po čezmejnem sodelovanju, pa tudi možnost uspešnejšega kandidiranja za sredstva EU.

Velikost pokrajin je dilema že od začetka Od vsega začetka pa je bila prisotna dilema, kako velike naj bodo pokrajine. Pripravljenih je bila vrsta variantnih predlogov, ki so predvidevali ustanovitev različnega števila pokrajin, od zgolj treh pa do 26. Med vzroki, ki so zavirali nastanek pokrajin, se je predvsem v prvih letih po začetku reforme lokalne samouprave omenjalo proces oblikovanja novih občin, saj se je njihovo število iz 147 povečalo za 45 v letu 1998 in v letu 2006 doseglo številko 210.

Junija 2006 je bilo določeno, da bo državni zbor zakon o ustanovitvi pokrajin, ki bo določil njihova območja, sedeže in imena, sprejemal z dvotretjinsko večino navzočih poslank in poslancev. To pomeni, da mora pokrajinski zemljevid poleg poslancev koalicije podpreti vsaj še del opozicijskih poslancev.

Posvetovalni referendum bo 22. junija Takšne podpore vladni predlog za ustanovitev 14 pokrajin, kar se je omenjalo kot "politična realnost", v državnem zboru januarja letos, ko se je o zakonu glasovalo, ni dobil. Iz opozicijskih vrst je bilo slišati zavzemanje za manjše število pokrajin ter tudi očitke na račun preostalih predlaganih pokrajinskih zakonov. Predlagali so tudi referendum. Da referendum bo, je DZ (ob obstrukciji opozicijskih poslanskih skupin) s 46 glasovi za in tremi proti odločil na predlog koalicije šele 22. maja. Čez teden dni, 22. junija, bodo volivke in volivci na posvetovalnem referendumu odločali na podlagi zemljevida za 13 pokrajin (12 plus Ljubljana).

Vsaka od predvidenih 13 pokrajin je določena kot svoje referendumsko območje. Volivke in volivci znotraj vsakega od njih pa se bodo opredeljevali o tem, ali se strinjajo z ustanovitvijo pokrajine, v katero naj bi sodili. V petih primerih bodo na referendumu povprašani tudi o imenu pokrajine, ko jim bosta ponujeni dve možnosti.

Ne spreglejte