Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 15.42

8 let

O parlamentarnem nadzoru v zadevi Prijatelj-Jelinčič na izredni seji DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sklep vlade, da odloži parlamentarni nadzor v zadevi Prijatelj-Jelinčič, je s 30. marcem postal brezpredmeten.

Komisija kljub temu ne bo nadaljevala nadzora v tej zadevi, bo pa o tem na izredni seji razpravljal DZ, je dejal predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač. Na izredni seji "o oviranju parlamentarnega nadzora" Po besedah Černača je sklep vlade postal brezpredmeten, ker je poslancu SNS Zmagu Jelinčiču s 30. marcem prenehal mandat člana komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Sklepa o nadaljevanju nadzora komisija ni sprejela zato, ker je za takšen sklep potrebna dvotretjinska večina članov komisije, na današnjem glasovanju pa so bili trije za in dva proti. Na izredni seji, ki jo zahteva komisija, bo tako govora "o oviranju parlamentarnega nadzora", je pojasnil Černač.

Razlogi, zaradi katerih je vlada 25. marca sprejela omenjeni sklep, po Černačevem mnenju že takrat niso obstajali. Spomnil je, da je notranja ministrica Katarina Kresal sama povedala, da je bilo gradivo odstopljeno koprskemu tožilstvu in sodniku. V kaj naj bi torej komisija vpogledala, se sprašuje Černač.

Kot je poudaril, komisija tudi nima pristojnosti za vpogled v konkretne zadeve in konkretno dokumentacijo, pač pa lahko samo nadzirajo zakonitost uporabe posebnih preiskovalnih ukrepov in metod. "S tem ne bi v ničemer posegali v konkretno preiskavo," je zatrdil.

Kek in Kumer glasovala proti nadaljevanju nadzora Svoji stališči sta pojasnila tudi oba koalicijska člana komisije, ki sta glasovala proti nadaljevanju parlamentarnega nadzora. Franci Kek iz Zaresa je povedal, da je za to, da se preiskava nadaljuje, "ne pa za to, da tisti, ki so preiskovani, nadzorujejo to preiskavo".

Po Kekovih besedah je Černač zato tako zainteresiran za nadzor nad policijo, ker se je zadeva začela v Luki Koper, kjer je bil direktor takrat "njegov strankarski kolega" Robert Časar.

Poslanec SD Dušan Kumer pa je dodal, da sta s tem, ko sta glasovala proti parlamentarnemu nadzoru, ščitita integriteto državnega zbora in nadzorne komisije. V javnosti je že veliko podatkov, za katere komisija ne ve. Kumer je poudaril, da ne bi rad, da bi se na koncu predkazenskega postopka pojavil očitek nadzorni komisiji, ki je zahtevala informacije, da je ovirala preiskavo.

Ne spreglejte