Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
7.01

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 7.01

8 let, 2 meseca

NSi ostaja v vladni koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova Slovenija je sklenila, da je obstoječa koalicija edina sprejemljiva možnost, predsednika vlade Janeza Janše pa niso pozvali k odstopu.

"Svet Nove Slovenije je na seji sprejel sklep, da je za Slovenijo najbolje, da izpelje in uveljavi začete reforme," je takoj po seji povedala predsednica stranke Ljudmila Novak, ob tem je tudi dejala, da so vse današnje odločitve v stranki sprejeli enoglasno. Kot je dejala, V Novi Sloveniji od vseh parlamentarnih strank pričakujejo odgovorno in državotvorno držo.

"V tem trenutku so ključni interesi Slovenije, ne interesi političnih strank oziroma posameznikov," je dejala Novakova.

"Nova Slovenija od predsednika vlade pričakuje, da bo naredil vse, da ta vladna koalicija lahko nadaljuje svoje delo. Za Novo Slovenijo je v tem trenutku sprejemljiva edino obstoječa koalicija, zato od preostalih koalicijskih strank pričakujemo, da so pripravljene na dogovor o nujno potrebnih projektih, ki jih moramo še izpeljati."

Odstop Janeza Janše? "To prepuščamo njemu. Naj ugotovi, ali lahko pod takimi pogoji, kot so zdaj, vodi koalicijo še naprej, ali mora kako drugače ukrepati," je predsednica NSi odgovorila na vprašanje, ali bodo predsednika vlade pozvali k odstopu.

Reforme so bolj potrebne od interesov posameznikov Novakova je sklep stranke DeSUS, ki so ga sprejeli popoldne, komentirala z besedami, da je to njihova odločitev, da pa je NSi sklenila, da sta izvedba in uveljavitev reform najbolj potrebni, pri tem pa niso pomembni posamezniki niti politične stranke, temveč predvsem to, kaj je dobro za Slovenijo.

"V tem letu je vlada sprejela vrsto reform, ki kažejo na pozitivne rezultate, zato menimo, da bi bila velika škoda in neodgovorno do državljanov Slovenije, da bi vse to izničili," je dejala Novakova.

Ne za tehnično ne za levo vlado Nova Slovenija se po besedah Novakove ne vidi ne v tehnični ne v levi vladi. "Še vedno pozivamo k razumnemu ravnanju in predvsem k misli o tem, kaj je dobro, kaj je pozitivno in kaj je odgovorno do Slovenije in do slovenskih državljanov," je še povedala predsednica Nove Slovenije.

Novakova: Pričakujem, da bo Janša naredil vse za dobrobit Slovenije Še pred sejo sveta stranke je Novakova na vprašanje, ali pričakuje, da bo Janez Janša odstopil kot premier, odgovorila, da osebno pričakuje, da bo "Janez Janša naredil vse za dobrobit Slovenije", kar po njenem pomeni, da bo naredil vse, da bo šla lahko Slovenija naprej po poti reform.

Novakova ne ve nič o Virantu in levi koaliciji "Nimam teh podatkov, ker nisem bila povabljena na sestanke z njim," pa se je Novakova odzvala na vprašanje, ali ji je morebiti znano, da Gregor Virant mimo svoje stranke sestavlja levo koalicijo.

S Pahorjem zaupno O današnjem sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem pa je Novakova povedala, da sta izmenjala mnenja "glede aktualnega dogajanja, glede koalicije, več pa seveda ne morem povedati, ker je bil to pogovor zaupne narave".

Tonin ni za predčasne volitve Poslanec Nove Slovenije Matej Tonin je pred sejo dejal: "Prepričan sem, da je za Slovenijo najbolje, da ta vladna koalicija nadaljuje svoje delo. Šest mesecev mrtvega teka ne pripomore k ničemur. Tudi predčasne volitve kart bistveno ne bodo premešale. Mogoče bo kakšna posamezna stranka dobila kakšnega poslanca več, druga manj, ampak šest mesecev bomo na neki način vrgli stran."

Tonin je mnenja, da si Slovenija predčasnih volitev v tem trenutku ne more privoščiti, da pa se bodo verjetno v stranki odločili, da želijo sodelovati v obstoječi koaliciji. "Tisti, ki so konflikt zakuhali, naj ga rešijo tako, da preostale tri koalicijske stranke – mi, SLS in DeSUS – ne bomo talci tega konflikta." Poslanec NSi meni, da bi morala biti v ospredju dobrobit Slovenije, in ne ozki politični interesi.

Je na potezi Janez Janša ali Gregor Virant? Kdo je na potezi, predsednik vlade ali predsednik državnega zbora? Poteza je na vseh, je prepričan Tonin, saj zasedajo vse stranke, po njegovem pa bi zdaj potrebovali modrost, pamet. "Občutek je, da rešujemo to vladno koalicijo, ampak če se bo ta vladna koalicija rešila, potem bomo naredili nekaj dobrega za Slovenijo."

Janše ne bo pozval k odstopu Na vprašanje, ali bo Janeza Janšo pozval k odstopu, pa je Tonin odgovoril, da k odstopu ne bo pozval nikogar. To je namreč "težava gospoda Janeza Janše, to je stvar SDS, oni so se do tega opredelili in glede njihovih dejanj jih bodo sodili volivci na naslednjih volitvah", je pred odhodom na sejo stranke sklenil Tonin.

Hojs: V ozadju zadnjih dogodkov so predvsem tisti, ki jim reforme niso všeč Po prepričanju obrambnega ministra Aleša Hojsa možnosti, da bi svet NSi Janšo pozval k odstopu, ni. Po njegovem mnenju bo šla razprava v smer, ki je "edina logična", to je, da predsednika vlade in koalicijo pozovejo k temu, da naredita vse, da se začete reforme izpeljejo.

Hojs je sicer prepričan, da so v ozadju zadnjih dogodkov predvsem tisti, ki jim reforme niso všeč, prav tako ocenjuje, da se poročilu komisije za preprečevanje korupcije daje preveliko težo. Iz poročila namreč, razen suma o možni korupciji, po mnenju Hojsa ne pri Janši ne pri Zoranu Jankoviću ni možno nedvoumno razbrati korupcije: "Zato pričakujem, da bodo organi pregona sum potrdili ali ovrgli."

Nekatere navedbe o tem, "kako se je Janković umaknil", Hojs sicer ocenjuje za "totalni medijski blef". "Janković se ni umaknil. Še vedno je župan Ljubljane, status predsednika stranke pa je zamrznil. Zato je govorjenje o tem, kako je naredil nek korak, Janša pa ga ni, povsem neumestno," je dejal.

Ne spreglejte