Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
2. 2. 2019,
14.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

reševanje požar Novo mesto policija

Sobota, 2. 2. 2019, 14.31

5 let, 2 meseca

Iz gorečega stanovanja rešil hudo opečenega soseda

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

požar novo mesto policist Branko Zupanc | Foto Policijska uprava Novo mesto

Foto: Policijska uprava Novo mesto

V petek dopoldne, ko ni bil v službi, je policist in gasilec Branko Zupanc doma zaslišal krike sosede, da gori, in brez pomisleka stekel na pomoč. Po vztrajnem reševanju mu je uspelo iz gorečega stanovanja rešiti hudo opečenega 59-letnega soseda, še preden so prispeli njegovi kolegi s policije in gasilskega društva. "Varovanje življenja je ena naših temeljnih nalog in naše poslanstvo," so zapisali na Policijski upravi Novo mesto, ki so na svojega kolega izredno ponosni.

Kot so zapisali novomeški policisti, se njihove kolegice in kolegi nemalokrat znajdejo v okoliščinah, ko je potrebna izjemna požrtvovalnost, hrabrost in tudi izpostavljanje svojega življenja za to, da bi rešili drugo.

"Branko Zupanc, policist s PMP Dobova, je naš junak, na katerega smo v teh dneh izjemno ponosni," so dejali, saj je v petek dopoldne, ko ni bil v službi, v večstanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori, se takoj odzval in stekel v pritličje.

"Branko Zupanc, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje," so zapisali v sporočilu za javnost policisti novomeške policijske uprave. | Foto: Policijska uprava Novo mesto "Branko Zupanc, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje," so zapisali v sporočilu za javnost policisti novomeške policijske uprave. Foto: Policijska uprava Novo mesto Razbil zaklenjena vrata, da je prišel do opečenega soseda

Tam se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim. Policistova partnerica je o požaru med tem že obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozvala, da zapustijo objekt.

"Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto, je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena," so zapisali.

Po tleh, kjer je manj dima, se je poskušal splaziti v smeri, od kjer je bilo slišati stokanje moškega. "S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do moškega. Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Začel je gasiti in pozival soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se poskuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal," takrat pa so na kraj že prispeli Zupančevi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto, so v sporočilu opisali dogodek.

Moški je v bolnišnici, njegovo stanje je stabilno

"Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi. Čeprav je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje," so zapisali v sporočilu za javnost policisti novomeške policijske uprave.

Ne spreglejte