Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2008,
14.36

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2008, 14.36

8 let, 6 mesecev

Novi prostori Okrajnega sodišča v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za pravosodje Lovro Šturm je odprl nove prostore kazenskega oddelka Okrajnega sodišča v Ljubljani.

Po besedah ministra Šturma so si na ministrstvu že na začetku mandata za eno izmed prednostnih nalog izbrali tudi urejanje prostorske problematike in dodal, da so primerni prostori ena izmed bistvenih stvari za učinkovito delo sodnikov. Šturm je pojasnil, da se je kazenski oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča v nove prostore na Malem trgu preselil iz sodne palače na Tavčarjevi ulici, kjer so bile razmere nevzdržne. Predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk je dodala, da se je sodna palača že "leta nazaj postala pretesna". Zato se je okrajno sodišče začelo po oddelkih seliti ven v neposredno bližino. Kot zadnji se je tako preselil tudi kazenski oddelek.

Oddelek se razteza 1400 kvadratnih metrih

Novi kazenski oddelek okrajnega sodišča se razteza na površini malo manj kot 1400 kvadratnih metrih, na katerih je osem razpravnih dvoran, prostor za zaslišanje strank, prostor za vpisnike, novi sodniški kabineti in pisarne, je še pojasnil minister. Ocenjena vrednost investicije novih prostorov je približno 2,5 milijona evrov.

Manjši zaostanki Zagotavljanje prostorskih pogojev za pravosodne organe je tudi eden glavnih ukrepov projekta Lukende, ki predvideva odpravo sodnih zaostankov do leta 2010. Ob tem je minister Šturm dejal, da so že dobili podatke iz sodne statistike, ki pravijo, da so se leta 2007 zaostanki pri glavnih zadevah zmanjšali za 11 odstotkov. "To nam daje zagotovilo, da smo na dobri poti in da nam bo program Lukenda do leta 2010 uspelo končati," je dodal.

Celoten oddelek na skupni lokaciji

Drugi cilji, ki jih želi ministrstvo doseči z ukrepi reševanja prostorske problematike sodišč, so tudi organiziranje dela posameznega sodišča na skupni lokaciji v istem kraju in pridobitev lastnih prostorov z namenom zmanjševanja stroškov najemnin oziroma pridobiti dodatne najete prostore, kadar lastnih prostorov ni mogoče, je še pojasnil Šturm.

Ne spreglejte