Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 15.18

8 let, 5 mesecev

Novela zakona o DS brez večinske podpore odbora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Novela zakona o državnem svetu (DS) nima večinske podpore članov parlamentarnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

So pa v poslanski skupini SDS napovedali pripravo ustreznega besedila, ki bi ga po besedah Rudolfa Petana lahko obravnavali že na izredni seji državnega zbora prihodnji petek. DS za poklicnega predsednika in plačo Zakonsko novelo je predlagal DS. Na podlagi odločbe ustavnega sodišča so predlagali, da predsednik DS svojo funkcijo opravlja poklicno in mu za to pripada tudi plača. Zapletlo pa se je, ker so svetniki obenem predlagali, da se "za druge prejemke in pravice predsednika DS smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja te pravice za poslance DZ".

Kot je opozorila zakonodajno-pravna služba (ZPS), se funkcija poslanca že po ustavi razlikuje od funkcije člana DS, zato pravic, ki veljajo za poslance, ni mogoče (avtomatično) uporabljati za člane DS ali njihovega predsednika. "Jasno in določno" je treba opredeliti, katere od pravic, ki jih imajo poslanci, se lahko smiselno uporabljajo tudi za predsednika DS, ali pa te pravice urediti posebej.

Koren bi črtal člen, po katerem se predsednik DS izenači s poslanci Na seji odbora 7. maja je zato Drago Koren (NSi) predlagal, da bi odbor črtal določbo, po kateri se "predsednika DS glede ostalih pravic popolnoma izenačuje s poslanci". Člen bi tako ostal odprt in bi dopustili njegove morebitne kasnejše izboljšave. Vendar so člani odbora iz LDS, SD in DeSUS imeli pomisleke nad črtanjem določbe, zgolj ob obljubi o morebitni kasnejši izboljšavi besedila.

Korenov predlog za črtanje določbe ni bil izglasovan; za zagotovitev potrebne dvotretjinske podpore je manjkal en glas. Odbor, ki mu je preostala le še odločitev o zakonskem predlogu v celoti, pa je na predlog Dimitrija Kovačiča (SDS) sejo prekinil.

Borut Sajovic (LDS) je tako danes predlagal, da bi odbor ponovno odprl razpravo o členih zakona, čeprav je bila ta formalno že zaključena. Kot je dodal, je predstavnik predlagatelja že pripravil dopolnilo, ki bi ga lahko sprejeli kot dopolnilo odbora. Vendar o tem predlogu niso glasovali, saj takšnega ravnanja poslovnik ne dopušča.

Petan je pojasnil, da v SDS novele s sporno določbo ne morejo podpreti, a nekatere rešitve je zaradi odločbe ustavnega sodišča treba sprejeti. Zato je napovedal pripravo ustreznega predloga in tega bi lahko obravnavali na izredni seji v naslednjem tednu. Sodelovanje pri pripravi predloga je v imenu poslanske skupine NSi napovedal tudi Koren. Boštjan Zagorac (Lipa) pa je izrazil upanje, da bodo k sodelovanju povabljene tudi opozicijske poslanske skupine in DS.

LDS in SD podpirata zakon Nasprotno so podporo zakonu izrazili v LDS in SD. "Zaenkrat razpravljamo o tem, kar je, zelo težko pa govorimo o tem, kar naj bi bilo ali je mogoče obljubljeno," je dejal Aleš Gulič (LDS).

Miran Potrč (SD) je soglašal, da so razlage "smiselne uporabe" določb zakona za poslance DZ lahko različne, a se jih vedno lahko na ustrezen način, z obvezno razlago ali drugačnimi mnenji, sankcionira. Ker dvomi, da je nov zakonski predlog mogoče pripraviti do naslednjega petka, se mu je zdelo boljše, da zakon DS zdaj sprejmejo in ga eventuelno kasneje popravljajo.

Ne spreglejte