Ponedeljek,
8. 2. 2021,
16.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

14

Natisni članek

cepljenje cepivo BioNTech Pfizer

Ponedeljek, 8. 2. 2021, 16.22

3 leta, 2 meseca

Nova pošiljka Pfizerjevega cepiva v Sloveniji že jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

14

Pfizer cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija naslednjo pošiljko cepiva proti covid-19 pričakuje v torek, ko naj bi prejela 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Naslednja je nato predvidena dobava 9.600 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca v petek. Skupno bo Slovenija februarja predvidoma prejela 144.690 odmerkov cepiva, kažejo podatki NIJZ.

Konec preteklega tedna je Slovenija prejela 2.440 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, in sicer v petek, v soboto pa nato še prvo pošiljko cepiva AstraZenece, in sicer 9.600 odmerkov. S temi odmerki in odmerki Pfizerjevega cepiva, ki ga pričakujejo v torek, bo potekalo cepljenje v tem tednu, piše STA.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covid-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva.

potni list
Novice Bo treba imeti za obisk druge države potni list o cepljenju?

Ne glede na to pa se cepljenje s tem cepivom priporoča za cepljenje nepokretnih oseb na domu, in sicer ne glede na starost, saj je to cepivo, v nasprotju s cepivi mRNK (proizvajalcev Pfizer/BioNTech ter Moderne) stabilnejše in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja.

Člani omenjene posvetovalne skupine priporočajo presledek med prvim in drugim odmerkom cepiva AstraZenece od devet do 12 tednov. Ker za zdaj ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se za cepljenje kroničnih bolnikov za zdaj bolj priporoča uporaba cepiv mRNK, med drugim navajajo na NIJZ.

AstraZeneca
Novice V Sloveniji prva pošiljka cepiva AstraZenece

Sicer pa bodo po zdajšnjih podatkih NIJZ dobave Pfizerjevega cepiva v tem mesecu sledile še 15. februarja (21.060 odmerkov) in 22. februarja (22.230 odmerkov), kar kaže na to, da se število dobavljenih odmerkov povečuje.

Naslednjo pošiljko Moderninega cepiva lahko Slovenija pričakuje 25. februarja, in sicer 14.600 odmerkov, so za STA pojasnili na NIJZ.

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice Sporočili, ali je cepivo učinkovito proti tej različici virusa

Po zadnjih podatkih NIJZ je bilo do vključno nedelje z enim odmerkom cepiva proti covid-19 pri nas cepljenih 54.589 oseb, z dvema odmerkoma pa 42.609. Gre sicer za podatke, ki so bili do zdaj že sporočeni v elektronski register cepljenih oseb.

Sebastian Kurz
Novice Avstrija: Rusko in kitajsko cepivo lahko proizvajamo pri nas
Sputnik V
Novice Na Madžarskem zelena luč za rusko cepivo Sputnik V