Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2015,
14.41

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravstvo nepravilnosti zdravniki

Torek, 16. 6. 2015, 14.41

1 leto, 4 mesece

Nova afera v zdravstvu: Črna pika za otroško srčno kirurgijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodni nadzor programa nad otroško srčno kirurgijo je neuradno pokazal, da naj bi zaradi zdravniških napak umrlo deset otrok.

Slovensko zdravstvo pretresa nova afera. Po aferi Radan so tokrat oči uprte v otroško srčno kirurgijo. V šestih letih, kolikor je na pediatrični kliniki trajal program otroške srčne kirurgije in v katerem je sodeloval izraelski kirurg David Mishaly, naj bi bilo umrlo 33 otrok, 10 med njimi zaradi strokovnih napak, poroča Portal Plus.

Zdravniška zbornica poročila še nima Poročila izvedenske komisije po nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana Zdravniška zbornica še ni prejela, ga pa pričakuje v nekaj dneh. Kot je v izjavi novinarjem dejal njen predsednik Andrej Možina zato izjav o zdravniških napakah ne more komentirati. Je pa dejal, da je bila ravno zaradi govoric o smrti otrok zaradi zdravniških napak izdana zahteva, da se izvede strokovni nadzor.

Če se bo izkazalo, da te informacije držijo, potem, kot je povedal Možina, to pomeni, da program kot tak ni potekal v optimalnih okoliščinah.

"Javnost mora vedeti, da je področje otroške kardiovaskularne kirurgije eno izmed najzahtevnejših področij. Gre za inovativno kirurgijo. Otrokom, ki še včeraj niso imeli možnosti preživetja, medicina daje neko možnost in v nekaterih primerih, pri nekaterih obolenjih, razvojnih anomalijah srca je umrljivost zelo visoka tudi ob pogojih, da to delo opravljajo najbolj izkušeni kirurgi na svetu," je še poudaril predsednik ZZS.

"Zaradi odmevnosti primera pritiskamo na komisijo" "Kako je tekel ta program v Ljubljani, bomo izvedeli, ko dobimo poročilo," je dodal predsednik zdravniške zbornice, ki računa, da bo poročilo dobil v prihodnjih dneh. "Zelo smo zahtevni do mednarodne komisije. Zaradi odmevnosti primera pritiskamo na komisijo, da bi kar v najkrajšem času dostavila to poročilo. Imam zagotovilo, da bo poročilo v nekaj dneh na zbornici," je dejal.

Pri zbornici deluje odbor za strokovnomedicinska vprašanja, ki bo ocenil poročilo kot celoto. "Poročilo bo zanesljivo povedalo, kaj vse je treba spremeniti, da bo program boljši, kot je bil," je pojasnil Možina in dodal, da konkretnih primerov še ne more komentirati.

Poročilo bodo posredovali tudi na ministrstvo za zdravje, v UKC Ljubljana in "pristojnim institucijam, ki imajo interes zanj". Istočasno bodo poročilo poslali v branje tudi vsem vpletenim zdravnikom, ki sodelujejo v programu otroške srčne kirurgije. Ti imajo 14 dni časa za morebitne pripombe ali ugovore. Po izteku tega roka bodo tudi javnosti predstavili vsebino poročila, je danes še dejal Možina.

Ne spreglejte