Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 5. 2012,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 5. 2012, 19.08

8 let

Nov predsednik Slovenskega panevropskega gibanja je Laris Gaiser

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po odstopu dosedanjega predsednika dr. Franceta Bučarja je mesto predsednika Slovenskega panevropskega gibanja prevzel slovenski geopolitični analitik mag. Laris Gaiser.

Nov predsednik Laris Gaiser želi Slovenskemu panevropskemu gibanju vrniti vodilno vlogo znotraj civilne družbe pri oblikovanju in uveljavljanju konkretnih izhodišč in vrednot, ki lahko vsem generacijam zagotovijo mirno, stabilno in uspešno prihodnost. Panevropsko gibanje lahko tako po njegovem mnenju pomaga pri javni debati in iskanju novih pogledov in poti, pri tem pa nudi manjkajočo vizijo optimizma. "Panevropska unija želi biti svetilnik, ki bo sodeloval z vsemi politiki in vladami za skupno dobro," je povedal Gaiser, ki si osebno želi, da gibanje postane bazen, v katerem se bodo formirali voditelji prihodnosti.

"EU krize ne razume in nima odgovorov" Novi predsednik je sicer prepričan, da sta se Evropa in svet znašla v globoki krizi, in da sedanji način reševanja te krize ni pravi. "Zasebne dolgove smo reševali z javnim denarjem. Prodali so nam zgodbo, da so banke sistemske, in da moramo naš sistem rešiti. Daleč od tega." Svet in Evropska unija sta se po njegovem izkazala za nesposobna pri vodenju krize. "EU krize ne razume in nima odgovorov."

Gaiser: Ne smemo dovoliti, da finance vladajo nad politiko Ob tem je še dejal, da danes, ko so finance prevzele politiko, živimo v finančnem fašizmu.. "Finance morajo obstajati in sistemi morajo delati. Ampak ne smemo dovoliti, da finance vladajo nad politiko," je še povedal.

Gaiser ni naklonjen izključitvi Grčije iz evrskega območja Gaiser je še opozoril, da po svetu in v Evropi v zadnjih desetih letih nihče več ne govori o vrednotah, morali in etiki. "Govori se le še o denarju, zaslužku, tajkunih in prevarah. Finance napadajo državne sisteme. Znotraj tega splošnega napada pa je EU, namesto da bi odgovorila z enotnostjo, raje začela medsebojni notranji boj." Prav zato Gaiser ni naklonjen izključitvi Grčije iz evrskega območja, saj meni, da bomo "v trenutku, ko bo Grčija odstopila, izgubili celoten smisel Evropske unije".

Grčija je po njegovem mnenju sokriva, ni pa kriva celotnega poraza. Pri tem je še dodal, da smo ob sprejetju Grčije v EU natančno vedeli, v kakšnem stanju je država. Po njegovem mnenju vse skupaj spominja na leto 1914, ko je bilo v svetu ogromno napetosti, veliko kriznih žarišč, vsi pa so se delali, da bo rešitev prišla sama.

Nadaljevali bodo tradicijo Franceta Bučarja Novi predsednik Laris Gaiser je ob izvolitvi še dejal, da bodo v društvu nadaljevali tradicijo Franceta Bučarja, ki je po njegovem mnenju za našo državo naredil ogromno. Bučar se sicer zaradi zdravstvenih razlogov občnega zbora društva ni udeležil, je pa v pismu članom zapisal, da je še vedno predan panevropski ideji, ki je danes v Evropi vse bolj potrebna.

Ne spreglejte