Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 14.36

8 let, 2 meseca

"Nisem srečal ene same ženske, ki ne bi obžalovala odločitve za splav"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Teolog in profesor Joannes Bucher že petnajst let pred klinikami prepričuje ženske, naj se ne odločijo za umetno prekinitev nosečnosti.

"V zadnjem desetletju smo skupaj z drugimi pro-life centri svetovali 50 tisoč ženskam, ki so se znašle pred vprašanjem, ali naj se odločijo za umetno prekinitev nosečnosti ali ne," je na srečanju s predstavniki NSi v državnem zboru povedal Joannes Bucher, regionalni direktor organizacije Human Life International, ki se v teh dneh mudi v Sloveniji. Teolog po izobrazbi, ki prihaja iz Salzburga v Avstriji, je prepričan zagovornik "življenja od spočetja do smrti" in nasprotnik umetne prekinitve nosečnosti. Zadnjih petnajst let pred klinikami prepričuje ženske, ki so se, kot pravi, "odločile za umetno prekinitev nosečnosti, naj se raje odločijo za življenje".

Bucher, sklicujoč se na podatke, ki jih ima, pravi, da "86 odstotkov žensk, odločenih, da bodo umetno prekinile nosečnost, spremeni svojo odločitev, če imajo primeren nasvet v času, ko potrebujejo pomoč. Če se počutijo same, se bodo odločile za umetno prekinitev, če bo nekdo ob njih, bodo sprejele odločitev za življenje."

Vodja Centra za življenje v Salzburgu, ki zagovarja tako imenovani pro-life pristop, je pojasnil, da ne svetujejo le ženskam, ki so pred samo odločitvijo, ampak tudi drugim. "Tudi ženskam, ki so se odločile za umetno prekinitev nosečnosti, pozneje pa so se pri njih pojavile psihološke in tudi fizične težave," je povedal Bucher, prepričan, da je odločitev za umetno prekinitev nosečnosti slaba popotnica za žensko, njeno zdravje in celotno družbo. "Vse, ki sem jih srečal, so odločitev pozneje obžalovale," je dejal Bucher. "Bolje jim je dati alternativo," je povedal in ob tem pojasnil, da Avstrija ženskam, ki se odločijo obdržati otroka, finančno precej pomaga. "Govoriti moramo o tem, da je življenje dragoceno, da imamo odgovornosti, da se je treba zanj boriti, moramo se odločiti, v katero smer bomo usmerili mladino," je dejal Bucher. Sam je sicer prepričan, da "imamo zadnjih 40 let veliko težavo pri ločevanju spolnosti in ljubezni".

Kot pozitiven primer prakse, ki jo sam zagovarja, Bucher izpostavlja Poljsko. "V državi je vsako leto 100 tisoč manj splavov," je pojasnil avstrijski teolog, ki razloge za takšno stanje vidi tudi v politični ureditvi. "Poljska ima dobro ustavo. Zakon je v skladu z ustavo, ki brani življenje." Navedel je tudi primer Belorusije: "Tam veliko zdravnikov ne želi narediti splava. Pred posegom se želijo pogovoriti z žensko in tako letno rešijo 600 otrok," je zatrdil Bucher.

Bucher se je dotaknil tudi vprašanja evtanazije. "Pri praksah, kakršna je evtanazija, lahko ugovarjamo tako, da cenimo življenje od spočetja. Tako se lahko ubranimo evtanazije. Z zaščito življenja na začetku ščitimo življenje tudi pri koncu."

Kot je na srečanju dejala predsednica stranke Ljudmila Novak, ima NSi v svojem programu "zaščito življenja od spočetja do naravne smrti", po čemer se tudi bistveno razlikuje od drugih strank". Prvakinja NSi je ob tem izpostavila nizko rodnost v Sloveniji. Prepričana je, da to izhaja še iz ureditve v nekdanji skupni državi.

Vodja poslanske skupine NSi v državnem zboru Matej Tonin je prepričan, da je država na področju umetne prekinitve nosečnosti nekonsistentna. "Na eni strani sprejemamo programe za povečanje rodnosti, na drugi pa namenjamo denar za umetno prekinitev nosečnosti. To je diametralno nasprotno," je dejal Tonin, ki sicer meni, da bi morali več ozaveščati, ženskam v stiski in mladim, ki načrtujejo družine, pa nuditi pomoč.

Ne spreglejte