Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
14.07

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

11

Natisni članek

Petek, 8. 4. 2022, 14.07

2 leti, 1 mesec

V ljubljanski osnovni šoli s stropa odpadel omet, poškodovanih pet otrok #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

11

Nesreča na OŠ Miška Kranjca v Dravljah. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po naših informacijah je v Osnovni šoli Miška Kranjca v Dravljah v Ljubljani v eni izmed učilnic starega dela šole sredi pouka s stropa na učence 8. razreda odpadel del ometa. Lažje je poškodovanih pet otrok, ki so dobili predvsem odrgnine. Gradbeni inšpektor je prepovedal uporabo učilnic v starem delu objekta, zato bodo imeli učenci do četrtega razreda pouk v prizidku, od 5. razreda pa pouk na daljavo.

Del ometa je odpadel v času pouka, ko so bili v učilnici prisotni učenci 8. razreda. Policiste so o dogodku obvestili okoli 12. ure. Po prvih informacijah je lažje poškodovanih pet otrok. "Policisti zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodka. Obveščen je bil tudi pristojni gradbeni inšpektorat. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so še sporočili s policije. 

Ravnatelj je o incidentu obvestil starše. Nihče naj ne bi bil huje poškodovan, so pa pretreseni, smo izvedeli od staršev otrok, ki obiskujejo omenjeno osnovno šolo. Na šoli sicer trenutno potekajo gradbena dela. 

Fotogalerija
1 / 7

V omenjeni osnovni šoli na naša vprašanja ne želijo odgovarjati, kot so nam povedali v telefonskem pogovoru, je ravnatelj odsoten. Po elektronski pošti nam je ravnatelj Tadej Šeme sicer odgovoril, da bomo v kratkem prejeli izjavo Mestne občine Ljubljana (MOL).  

Z MOL so nam kasneje sporočili, da jih je šola danes obvestila, da se je v eni od učilnic v starem delu šole, kjer v zadnjih letih ni bilo gradbenih posegov, s stropa zrušil del ometa.

"Ker na tej šoli potekajo obnovitvena dela, sporočamo, da v tem delu stavbe ne potekajo nobeni posegi ali gradbena dela. Trenutno se dela izvajajo v avli, jedilnici in zunaj objekta, in niso vplivala na nastale poškodbe. Na MOL smo skupaj z nadzornikom takoj prepovedali uporabo vseh učilnic v tem delu šole. Prav tako smo angažirali strokovnjaka gradbenega Inštituta ZRMK, ki bo pregledal celotni strop in podal nadaljnja navodila," so zapisali.

Pouk za učence od 5. do 9. razreda bo od ponedeljka dalje začasno potekal na daljavo. Za učence od 1. do 4. razreda pa bo pouk potekal v prostorih šole v novozgrajenem prizidku, v katerem pouk poteka že od 28. marca dalje.

Dodali so še, da je ravnatelj šole starše otrok takoj obvestil o dogajanju in vse učence, ki so imeli pouk v starem delu šole, poslal domov, za mlajše pa organiziral podaljšano bivanje v novem prizidku. O dogodku so bili takoj obveščeni reševalci, ki so oskrbeli poškodovane učence, in policija.

"Na MOL obžalujemo današnji dogodek. Ves čas skrbimo za varnost otrok v šolah, kar dokazujejo številne prenove in izboljšave, ki smo jih izvedli v zadnjih letih. Dogajanje na šoli bomo spremljali še naprej in skupaj z vodstvom šole skrbeli za varnost otrok," so še dodali.

Stropni ometi niso stabilni

Na podlagi preliminarnih ugotovitev inšpekcijskega nadzora je gradbeni inšpektor izrekel ustno odločbo na zapisnik o prepovedi uporabe vseh učilnic v starem delu objekta, saj objekt ni varen. "Ugotovljeno je bilo, da so stropni ometi v tem delu objekta debeline do šest centimetrov in niso stabilni," so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor. Podrobnejše ugotovitve in ustrezni ukrepi bodo znani po nadaljevanju inšpekcijskega pregleda in presoji pristojnih strokovnjakov gradbene fizike.

Ne spreglejte