Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
3. 2. 2016,
8.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Draško Veselinovič Simona Dimic

Sreda, 3. 2. 2016, 8.35

6 let, 7 mesecev

Nekdanji šef NLB Veselinovič vztraja, da Simoni Dimic ni uredil posojila

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič ni prišel na predobravnavni narok v zadevi Dimic. Ker se ni opravičil, je sodišče sklenilo, da krivde ne priznava.

Nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič se je na zatožni klopi znašel skupaj z nekdanjima članoma uprave banke Matejem Naratom in Miranom Vičičem. Tožilstvo jim očita, da so z neupravičeno odobritvijo posojila nekdanji šefinji kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic zlorabili položaj.

Narat in Vičič na naroku sredi januarja krivde nista priznala, Veselinovič pa se je takrat opravičil. Danes ga je sodišče ponovno vabilo, a Veselinovič ni prišel. Ker se tokrat ni opravičil, je sodišče sklenilo, da krivde ne priznava.

Veselinovičev odvetnik Gorazd Fišer je pojasnil, da Veselinoviča danes ni bilo, ker je zadržan. Že od predlani dela in živi v Bruslju, kjer vodi lobistično združenje Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje.

"Tudi, če druge banke dajejo tako ugodna posojila, ne bodo povedale" Na sodišču je beseda danes tekla predvsem o tem, katere dokaze želita tožilstvo in obramba izvajati na prihajajoči glavni obravnavi. Tožilec Luka Moljk je sodišču predlagal pridobitev podatkov o tem, pod kakšnimi pogoji so druge, zasebne banke v tistem obdobju dajale posojila.

Fišer meni, da to ni potrebno. "Težko bo ugotoviti, ali je katera od bank odobrila stanovanjsko posojilo s prav takšnimi odstopanji, kot jih v primeru posojil Dimičevi in njenemu očetu navaja tožilec," meni.

"Ker tožilstvo poskuša posojilo Dimičevi kriminalizirati, obramba že vnaprej ugiba, da bodo iz bank odgovorili, da takih posojil niso odobrili, zato je ta predlog nepotreben."

Kaj jim očita tožilec? Tožilec Moljk trojici očita, da je leta 2009 Dimičevi odobrila dve posojili pod ugodnejšimi pogoji.

Dimičeva je za obnovo hiše v Murglah dobila 350 tisoč evrov za dobo 30 let po obrestni meri šestmesečni EURIBOR plus 1,6 odstotne točke pribitka. Njena plača je znašala 4.402 evra bruto na mesec, torej je bila višina posojila visoka.

Še 350 tisoč evrov posojila je dobil njen oče, takrat star več kot 70 let.

Ne spreglejte