SiolNET. Novice Slovenija
4,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napovedali omejitev ljudi v trgovinah

4,99

termometer

Trgovine
Vlada bo danes omejila maksimalno število ljudi, ki bodo istočasno lahko prisotni v trgovinah. Foto: STA

Minister za zdravje Janez Poklukar je po včerajšnjem večernem sestanku vladne svetovalne skupine za covid-19 s pristojnimi ministri napovedal, da bo vlada že s sredino dopisno sejo omejila maksimalno število prisotnih v istem času v trgovinah, kjer so v predprazničnih dneh gneče prevelike. Silvestrovanj na prostem najverjetneje ne bo.

Kot je povedal Janez Poklukar, je ključno, da ljudje zaradi grožnje nove koronavirusne različice omikron v prazničnih dneh ostanejo v mehurčkih, če pa jih že zapuščajo, jim stroka priporoča izvajanje dodatnih testiranj.

Stroka: Silvestrovanj na prostem najverjetneje ne bo 

"V sklopu gostinske dejavnosti v času novega leta bo praviloma predpisan neki podoben režim, ko bodo ključni dodatni testi, a bomo več o tem lahko povedali po četrtkovi seji vlade," je dejal minister in dodal, da bo če, jim bo uspelo uspešno predpisati režim testiranja za tiste, ki bodo najdaljšo noč v letu preživeli v kakšnem od lokalov na večerji, podaljšan tudi delovni čas po 22. uri, saj silvestrovanje vendarle običajno poteka čez polnoč.

Se pa stroka po njegovih besedah praviloma nagiba k temu, da množičnih silvestrovanj na prostem ne bi bilo, saj tam ni mogoče učinkovito izvajati nadzora pogojev PCT. Dokončno se bodo o tem odločali na vladi v četrtek, a včerajšnji delovni sestanek je šel v to smer.

Odpirajo tudi razpravo o pogoju PC

Zdravstveni minister je še povedal, da bodo predvidoma v četrtek, morda pa celo že danes, dorekli tudi režim izdajanja odločb o karantenah, saj epidemiologi predlagajo, da bi bili ob visoko tveganem stiku z okuženimi osebami pred karanteno varni le tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva.

Ob tem je dejal še, da glede na razmere z omikronom prav veliko časa nimajo niti za odločitev o uvajanju pogoja PC, o čemer se v družbi že odpira razprava, saj je po njegovem mnenju prav, da se glede te možnosti izrečejo tudi druge nezdravstvene stroke.

Janez Poklukar Novice Poklukar: Več znanega o ukrepih med prazniki #video Ministrstvo za zdravje Novice Poklukar ob Dnevih cepljenja: To, kar spremljamo, je praznik za zdravstvo #video Poklukar Novice Poklukar: Bližamo se trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo status necepljenih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin