SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Namesto Venigerja na čelo policije Marjan Fank (video)

4

termometer

Vlada je danes na predlog notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar potrdila razrešitev prvega moža policije Stanislava Venigerja. Na tem položaju ga bo zamenjal Marjan Fank.

Kot je novinarjem pojasnila ministrica za notranje zadeve, zakon omogoča, da v enem letu od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev po njenih besedah "sodi v kontekst vizije", ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja.

Veniger odstop sprejel z "najvišjo stopnjo profesionalnosti" Poudarila je, da je Veniger njeno odločitev sprejel z "najvišjo stopnjo profesionalnosti". Njeno odločitev je nato podprla tudi vlada.

Kot je še pojasnila ministrica, sta se z Venigerjem dogovorila, da bosta v tem tednu skupaj izpeljala vse slovesnosti, pri katerih policija sodeluje v sklopu prihajajočega praznika.

Venigerju po informacijah ministrice pripada odpravnina, jo je pa tudi seznanil s tem, da izpolnjuje pogoje za upokojitev, in to možnost bo izkoristil, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

Glede Venigerjevega naslednika Marjana Fanka je ministrica dejala, da je dolgoletni izkušeni karierni policist, ki že vrsto let opravlja odgovorne vodstvene funkcije in delo policije dobro pozna. Izpolnjuje tudi vse predpisane pogoje. Fank bo svojo funkcijo nastopil 3. novembra.

Neprimeren za položaj prvega moža policije zaradi afere DCAF? Kot je poročal Večer, je bil Veniger neuradno zamenjan oziroma je neprimeren za položaj prvega moža policije zaradi afere DCAF. Veniger je, preden je postal prvi mož policije – tedaj je tudi že izpolnjeval pogoje za upokojitev –, delal na švicarskem inštitutu Center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) in je, kot je lani ugotovila Komisija za preprečevanja korupcije, iz državnega proračuna neupravičeno dobivali dodatek k plači za službovanje v Ženevi, četudi ga tam ni bilo. Vrniti bi moral 80 tisoč evrov preveč izplačanega denarja, a jo je po sprejetju zakona o javnih uslužbencih odnesel le z vračilom 8.541,22 evra, ki jih že vrača.

Veniger je na položaj generalnega direktorja policije prišel v vladi Janeza Janše, ko je bil notranji minister Vinko Gorenak. Namig o zamenjavi na vrhu policije je Gorenak že zjutraj objavil tudi na Twitterju.

Odzivi na menjavo na čelu policije Karl Erjavec, zunanji minister in prvak DeSUS Po seji vlade se je na zamenjavo v vrhu policije odzval Karl Erjavec. Kot je dejal, zaupa predsedniku vlade Miru Cerarju in pristojnim ministrom, da izbirajo dobre kadre. Po njegovih besedah je pričakovano, da se ob nastopu nove vlade dogajajo tudi kadrovske menjave. Predsednik vlade in pristojni ministri lahko zamenjajo tiste, za katere menijo, da niso deležni zaupanja. "To je normalen proces, je pa res, da se to zelo hitro dogaja," je priznal Erjavec.

Zoran Petrovič, predsednika Sindikata policistov Slovenije "Zamenjavo Stanislava Venigerja naj komentira ministrica za notranje zadeve, saj sindikati ne imenujejo in tudi ne razrešujejo direktorjev," je povedal Petrovič. Dodaja pa, da so iz ust članov sindikata leteli žolčni očitki zaradi DCAF. "To je zelo načelo kredibilnost policije, po drugi strani pa je nastal spor, ker je ministrstvo za notranje zadeve posamezne premestitve na zahtevna delovna mesta policista oviralo in posegalo v avtonomnost policije," dodaja Petrovič.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je v komentarju izpostavil, da je za njihovo članstvo pomembno, da policija ima vodstvo. "Nedvomno ga ima, glede na to, da gre za dosedanjega tako rekoč drugega, tretjega človeka policije. S tem kontinuiteta ostaja," je dejal. Ob tem je Uroševič izrazil pričakovanje, da se bodo kmalu srečali s Fankom in še naprej poskušali reševati vsa odprta vprašanja.

Aleksander Jevšek, nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije na GPU Aleksander Jevšek, zdaj upokojenec, ki bo vsak čas nastopil župansko funkcijo, je vesel, da bo položaj prvega moža policije prevzel Marjan Fank. "Gre za strokovno osebo, kariernega policista, ki je bil tudi moj pomočnik in ga izjemno cenim. Zato menim, da je bila odločitev strokovna in dobra. Hkrati pa Stanislavu Venigerju, ki je bil moj sošolec še kot kadet, želim vse dobro na nadaljnji poti," je povedal Jevšek.

Luka Mesec, poslanec Združene levice: "Najprej naj notranje ministrstvo pove, kaj je razlog za menjavo. Po naše sta mogoča vzroka dva. Prvi je afera Venigerja z DCAF, njegovega dodatka k plači iz tega naslova in iz tega izhajajoče spornosti. Drugi razlog bi lahko bil, da je bil v zadnjih letih pogosto v konfliktu z ministrstvom zaradi varčevalnih ukrepov. Po mojih informacijah se je zavzemal, da policistom ne bi nižali plač. Če nas vprašate, ali zamenjavo ocenjujemo pozitivno, je odgovor odvisen od razloga, zaradi katerega se je to zgodilo. Če je bil zamenjan zaradi omenjene afere, potem je naš odgovor, da je zamenjava vsekakor pravilna, saj je bil Veniger s tega vidika problematičen. Drugo njegovo delo težko komentiram. Če pa je bil zamenjan, ker so imeli z njim težave zaradi varčevalnih ukrepov in nižanja plač policistom, potem pa to ni v redu. Skrbi nas, da gre bolj za drugi razlog. Kot vidimo po napovedih vlade, bo ta prihodnje leto radikalno zarezala v proračun in verjetno potrebujejo poslušnega direktorja, ki bo to izpeljal na policiji, kjer bodo deležni drastičnih rezov. Na sindikatu policistov pravijo, da naj bi nekaterim znižali plače celo do pet, šest razredov."

Imenovanja Venigerjevega naslednika Marjana Fanka in tega, kaj bi to lahko pomenilo za prihodnost policije, Mesec ni želel komentirati. Kot pravi, ga namreč ne pozna in o njem ne ve veliko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin