SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Namesto praznih poslovnih prostorov muzejske zbirke

2

termometer

Pogled na opustele poslovne prostore v slovenskih mestnih središčih marsikomu pokvari vtis ob obisku nekdanjih elitnih delov mesta. V Celju to podobo odpravljajo z muzejskimi zbirkami.

V starem mestnem jedru v Celju so pretekli konec tedna, ob mednarodnem dnevu muzejev (18. maj), v nekdanji trgovini Železninar odprli t. i. Odprti depo, v katerem predstavljajo dediščino te znamenite celjske trgovine.

Iz muzejske stavbe med ljudi S tem projektom Muzej novejše zgodovine Celje stopa iz svoje muzejske stavbe na Prešernovi, kjer so zelo utesnjeni in jim primanjkuje prostora za hrambo gradiva, med prebivalce Celja. Muzej tako prispeva k oživljanju celjskega mestnega jedra, širi vedenje o kulturni dediščini ter omogoča dostopnost, mobilnost in interpretativnost muzejskega gradiva.

Gre za pomemben projekt, s katerim želijo na celjski občini k sodelovanju spodbuditi tudi druge lastnike praznih prostorov v središču mesta. "Z razstavljanjem v mestnem središču sledimo več ciljem: pridobivamo nove depojske prostore, zapolnjujemo izpraznjene lokale, predstavljamo in ohranjamo tradicijo in dediščino mesta ter njeno komuniciranje z mimoidočimi," so povedali na Mestni občini Celje.

Poldrugo stoletje bogate zgodovine na ogled Rakuscheva (vele)trgovina z železnino spada med celjske trgovine z najdaljšo tradicijo: na tej lokaciji je pod različnimi lastniki delovala poldrugo stoletje.

Nazadnje je delovala pod imenom Železninar kot del Kovinotehne Celje, ki jo je pozneje, kot je znano, prevzel Merkur. Zaprtje Železninarja v mestnem središču Celja pred leti je med meščani sprožilo precej negodovanja, simbolično pa je konec delovanja te priljubljene trgovine pomenil tudi nekakšen začetek umiranja na obroke prej živahnega življenja v celjskem mestnem jedru.

Kulturni spomenik in nostalgija Oprema trgovine Rakusch in pozneje Železninarja predstavlja kulturno dediščino s področja gospodarske in kulturne zgodovine. Poleg tega povezuje mestno jedro s premično dediščino in prispeva k identiteti mesta.

Odlično ohranjeno opremo te znamenite trgovine, ki ima status kulturnega spomenika, od leta 2002 hranijo v Muzeju novejše zgodovine Celje. Zdaj je kot pričevalec bogate tradicije trgovanja na Celjskem in za marsikoga tudi kot nostalgija na ogled v prenovljenem celjskem mestnem jedru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin