Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2014,
15.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 15.30

7 let, 12 mesecev

Namesto praznih poslovnih prostorov muzejske zbirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogled na opustele poslovne prostore v slovenskih mestnih središčih marsikomu pokvari vtis ob obisku nekdanjih elitnih delov mesta. V Celju to podobo odpravljajo z muzejskimi zbirkami.

V starem mestnem jedru v Celju so pretekli konec tedna, ob mednarodnem dnevu muzejev (18. maj), v nekdanji trgovini Železninar odprli t. i. Odprti depo, v katerem predstavljajo dediščino te znamenite celjske trgovine.

Iz muzejske stavbe med ljudi S tem projektom Muzej novejše zgodovine Celje stopa iz svoje muzejske stavbe na Prešernovi, kjer so zelo utesnjeni in jim primanjkuje prostora za hrambo gradiva, med prebivalce Celja. Muzej tako prispeva k oživljanju celjskega mestnega jedra, širi vedenje o kulturni dediščini ter omogoča dostopnost, mobilnost in interpretativnost muzejskega gradiva.

Gre za pomemben projekt, s katerim želijo na celjski občini k sodelovanju spodbuditi tudi druge lastnike praznih prostorov v središču mesta. "Z razstavljanjem v mestnem središču sledimo več ciljem: pridobivamo nove depojske prostore, zapolnjujemo izpraznjene lokale, predstavljamo in ohranjamo tradicijo in dediščino mesta ter njeno komuniciranje z mimoidočimi," so povedali na Mestni občini Celje.

Poldrugo stoletje bogate zgodovine na ogled Rakuscheva (vele)trgovina z železnino spada med celjske trgovine z najdaljšo tradicijo: na tej lokaciji je pod različnimi lastniki delovala poldrugo stoletje.

Nazadnje je delovala pod imenom Železninar kot del Kovinotehne Celje, ki jo je pozneje, kot je znano, prevzel Merkur. Zaprtje Železninarja v mestnem središču Celja pred leti je med meščani sprožilo precej negodovanja, simbolično pa je konec delovanja te priljubljene trgovine pomenil tudi nekakšen začetek umiranja na obroke prej živahnega življenja v celjskem mestnem jedru.

Kulturni spomenik in nostalgija Oprema trgovine Rakusch in pozneje Železninarja predstavlja kulturno dediščino s področja gospodarske in kulturne zgodovine. Poleg tega povezuje mestno jedro s premično dediščino in prispeva k identiteti mesta.

Odlično ohranjeno opremo te znamenite trgovine, ki ima status kulturnega spomenika, od leta 2002 hranijo v Muzeju novejše zgodovine Celje. Zdaj je kot pričevalec bogate tradicije trgovanja na Celjskem in za marsikoga tudi kot nostalgija na ogled v prenovljenem celjskem mestnem jedru.

Ne spreglejte