Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
21.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 21.30

8 let

Nagrada Erste Foundation mladim prostovoljcem iz BiH, pa tudi Slovencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija Erste Foundation je v Narodni galeriji z nagrado za socialno integracijo za leto 2007 prvič podelila priznanje dvajsetim inovativnim projektom iz BiH, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

Nagrado podeljuje projektom, ki so zaslužni za civilne premike znotraj regije. Prvo nagrado (20.000 evrov) so prejeli mladi prostovoljci pri socialnih projektih iz BiH. Gostitelj večera Miki Manojlović Na slavnostni podelitvi nagrad, ki se je je udeležilo več kot 150 pomembnejših osebnosti iz Avstrije in balkanske regije, je gostitelj večera in mednarodno priznani srbski igralec Miki Manojlović izmed 20 finalistov predstavil deset zmagovalcev, ki so prejeli denarno nagrado v skupni vrednosti 85.000 evrov. Prijavljenih je bilo sicer več kot 400 projektov.

Med nagrajenimi sta tudi slovenska projekta Kralji ulice in Velika igra enakih možnosti slovenskega Društva mladinski ceh, ki je, kot so povedali v obrazložitvi, ustvaril nenavadno in igrivo pot integracije socialno izključenih otrok.

Zmagoslavni projekti bodo zgled vsem naslednjim Ob tej priložnosti je posebni koordinator Pakta stabilnosti za jugovzhodno evropsko regijo in predsednik kuratorija organizacije Erste Foundation Erhard Busek dejal, da bodo dobitniki s prevzemom nagrade za socialno integracijo sočasno nase prevzeli tudi veliko odgovornost. "Organizacije in njihovi projekti, ki so danes zmagali, bodo in morajo biti dober zgled vsem, ki bodo sledili," je dodal Busek.

Prvonagrajenci so bili Bosanci Prvonagrajeni projekt Prostovoljne finance 2007 so projekt bosanske nevladne organizacije UG Infohiše. Namen projekta je spodbujati socialno prostovoljstvo in integracijo med mladimi v BiH ter dvigovati njihovo samozavest in upanje. Na "socialni dan" so srednješolci prostovoljno delali v nekem podjetju ali v bosanski nevladni organizaciji. Izkupiček je šel v poseben sklad.

V projektu je sodelovalo 380 Sarajevčanov iz 17 srednjih šol, skupaj pa so zbrali 3240 evrov. "Vse od začetka projekta smo se zavedali, da pričenjamo z nečim novim za BiH," je prejetje prve nagrade komentirala Dženana Aladjuz iz UG Infohiše.

Druga nagrad Hrvatom Druga nagrada avstrijske Erste Foundation v višini 15.000 evrov je pripadla programu hrvaške mestne knjižnice za deprivilegirane bralce. V letu 2007 so bile zagrebške Gradske knjižnice pobudnice dneva odprtih vrat, katerega namen je bil omogočiti otrokom in mladim s posebnimi potrebami dostop do knjižnice, hkrati pa jih učiti uporabnih spretnosti in jih integrirati v družbo.

Prišlo je veliko mladih V prvem letu se je dneva odprtih vrat udeležilo več kot 700 otrok in mladih. "Veseli smo, da smo prejeli nagrado, saj je to med drugim odlična priložnost, da tudi javnosti predstavimo naše aktivnosti," je poudarila direktorica Gradskih knjižnic Davorka Bastić.

Dve tretji nagradi po 10.000 evrov pa sta prejela kar dva projekta: Pomoč travmatiziranim otrokom na Kosovu in srbski projekt reševanja etničnih konfliktov s pomočjo fotografije. Prvi projekt je na iznajdljiv način dosegel široko množico kosovskih otrok, pomagal pri soočanju s psihosocialnimi in čustvenimi težavami.

Predavali so 9639 učiteljem Namen projekta je izobraževati lokalne pedagoge, psihologe in zdravstvene delavce za vodenje seminarjev, namenjenih učiteljem. Do lanskega poletja je projekt dosegel 40 odstotkov območja Kosova, izobrazilo se je 53 trenerjev, ki so predavali 9639 osnovnošolskim učiteljem.

Kiosk: Medij preseganja je fotografija Srbska nevladna organizacija Kiosk pa je za medij razbitja oziroma preseganja izbral fotografijo. Njihov projekt Komunikacija - fotografske delavnice z mladimi v več etničnih skupinah se je začel že leta 2005 s sodelovanjem albanskih, srbskih in romskih študentov iz južne Srbije.

Naslednje leto so k projektu pristopili še Kosovo, Sandžak in Vojvodina, lani pa še Hrvaška in BiH. Posamezna delavnica poteka 13 tednov in vključuje 20 študentov različnih etničnih porekel iz iste regije. S pomočjo profesionalnega fotografa so študenti fotografirali, njihovo delo pa je postalo osnova njihove interakcije.

Nagrajeni Kralji ulice Med šestimi projekti, ki so prejeli priznanja (in vsak po 5000 evrov) sta tudi slovenska projekta - ljubljanski Kralji ulice, ki je postal prvi poulični časopis v Sloveniji, ki ga ustvarjajo izključno brezdomci - in Velika igra enakih možnosti slovenskega Društva mladinski ceh. Posebno nagrado žirije v obliki 10-dnevnega obiska na Dunaju je prejel komite za človekove pravice iz srbskega Leskovca in njegov ustanovitelj Dobrosav Nešić.

Fundacija deluje od 2003 Nagrada Erste Foundation za socialno integracijo je namenjena spodbujanju organizacij v javnem in neprofitnem sektorju pri vključevanju v prakso socialnega dela, ki spodbuja možnosti, pripravljenost in pobude ljudi za aktivno sodelovanje in pozitivne spremembe v družbi. Erste Foundation, ustanovljena leta 2003, sicer deluje v Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Ne spreglejte